Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Praktycznie jest to złamanie wykluczające kijek z użycia.Skleić można wszystko,tylko że potem okaże się że po jakimś czasie nastąpi powtórne złamanie powyżej lub poniżej uszkodzonego miejsca. Nie ma co się czarować. Trzeba wymienić szczytówkę na nową.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

..nie, wklejenie kawałka rurki/blanku w środek, najlepiej o podobnym module  ( średnica zewn. wklejanego elementu musi być podobna do wewn. złamanego), , potem połączenie omotką lub matą i po temacie...jeżeli nie jest to mocno pracujący punkt blanku to powinno pomóc...

Mniej więcej tak to wygląda, zewnętrznie omotka i dwie cienkie warstwy żywicy + wygrzewanie .A na koniec dla estetyki warstwa lakieru. Całość prezentuje się jak oryginał i wygląda tak jak trochę dłuższa omotka na przelotce.

Kijek naprawiony i po testach,wszystko spisuje się tak jak tego oczekiwałem.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Witam kolegów ,chodzi mi po głowie taki projekt by Shimaniaka Beast Mastera SBMBX 30H 3m cw 20-50 ubrać w nowe przelotki to stara wersja .Kij używany wyłącznie do połowu troci w naszych wodach ,użytkownicy wiedzą że tych przelotek trochę za dużo a i średnica zwłaszcza szczytowej bywa mocno irytująca zimą.Za sugestię i rady będę wdzięczny.Pozdrawiam forumowiczów Marek Juszczuk.

Znam i widziałem ,miałem . Ilość przelotek nie jest przeszkodą i nie jest ich za dużo (w starszych seriach było ich stanowczo za MAŁO) główny problem to ich wielkość. Zawsze można wymienić przelotki na większe , ale ich zmiana rozmieszczenia/ilości  pozostawi trwałe ślady na blanku i tego bym nie zmieniał. Resztę czyli wymianę przelotek na większe bez problemu można zrobić, sprawdzone i nie raz praktykowane.

Edytowane przez miramar69

widziałem blank od Beastmastera w który tchnięto nowe życie.

Po oskórowaniu nabrał szybkości i dynamiki i nikt by nie powiedział że to kiedyś był seryjny beastmaster.

Może winowajca który poczynił ów zmiany sam zabierze głos.

Moim zdaniem warto nad tymi kijami spędzić kilka godzin.

• 2 tygodnie później...

A więc fotki tak jak pisałem .Wcześniej nie miałem kiedy więc dopiero teraz wklejam.Miejsce naprawy dla laika nie do rozpoznania jedyne co widać to lakier (omotka) jest dłuższa niż inne.Wygląda to schludnie i ładnie .Jeśli rozchodzi się o pracę kija nie odczułem różnicy pomiędzy tym co było , a jest.Jak na razie dwa szczupłe wyholowane kijem także myślę , że wszystko będzie w porządku .Na czwartym zdjęciu normalna omotka .Miejsce naprawy to omotka nr 2 licząc od przelotki szczytowej (zdjęcie 2 ).

post-51598-0-10525500-1407337202_thumb.jpg

post-51598-0-58153900-1407337211_thumb.jpg

post-51598-0-54916600-1407337213_thumb.jpg

post-51598-0-23802100-1407337215_thumb.jpg

post-51598-0-81220400-1407337217_thumb.jpg

Edytowane przez radek gliwice

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Witajcie.

Dzisiaj spotkała mnie niemiła przygoda. Wychodząc z łódki, poślizgnąłem się i przygniotłem silnikiem mojego Speedmastera.

Wydaje mi się, że nie pękł ale wolę mieć pewność, że kij się nie złamie.

Szukam kogoś kto w miejscu uderzenia wykona ładną omotkę. Wydaje mi się, że to powinno wystarczyć...

Ile takie cuś może kosztować i do kogo się kierować? Oczywiście chciałbym zrobić to jak najtaniej.

Pozdrawiam.

Adam.

Widać, że lakier pękł, nic poza tym. Kijek wyginałem we wszystkich kierunkach, nic się nie dzieje. Mimo to wolę mieć pewność, że nie strzeli np. podczas rzutu, stąd pomysł z omotką, wzmocnieniem tego miejsca. Kijek przygnieciony troszkę powyżej łączenia, część szczytowa powyżej pierwszej przelotki.

Edytowane przez chojny83

• 7 miesięcy temu...