Skocz do zawartości

Naprawy i przebudowy wędek - kto i gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko tytuł wątku tu nie pasuje, bo Mariusz to nie "naprawiacz" a prawdziwy Rodbuilder (lub zbrojmistrz jak kto woli) i to z pasją i duuużą wiedzą. Myślę, że niedługo na forum pojawią się kijki jego wykonania... to tylko kwestia czasu  ;)  

Witam!

Poszukuję osoby, która podejmie się naprawy\przebudowy mojego ulubionego kijka.

Kijek to Shimano Speedmaster 270Ah Mh. Kijek złamałem stawiając na nim silnik spalinowy.

Kijek nie pękł, był wgnieciony. Powędrował do naprawy, która polegała na położeniu omotki i lakieru na miejscu wgniecenia. Nic to nie pomogło bo kijek przy holu szczupłego uległ złamaniu. Zdjęcia poniżej. Poleżał trochę w szafie i nabrałem ochoty aby coś z niego jeszcze zrobić.

W zamian zapłata pieniężna bądź oddam fajny zabytkowy kijek, który też stoi w szafie. Stan kijka jak na wiek bardzo dobry.

Zdjęcia poniżej.

post-53938-0-23206100-1445537055_thumb.jpg

post-53938-0-53653400-1445537056_thumb.jpg

post-53938-0-85331500-1445537057_thumb.jpg

post-53938-0-15952300-1445537059_thumb.jpg

post-53938-0-61706700-1445537061_thumb.jpg

Jakby co zapraszam na priv.

Adam.

Ps. Proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce bo chyba nie tu wstawiłem temat.

Edytowane przez chojny83

Paskudne miejsce złamania... Nie wstawi sie rurki w środek elementu, bo uniemożliwi to wsunięcie sie spigota dolnika w element szczytowy...

Ja bym kombinował z obcięciem szczytówki w miejscu złamania, przeniesienia na koniec tego elementu przelotki z odlamanego fragmentu i próby doszlifowania spigota pod nowa średnice szczytówki.

Edytowane przez Żbiku

Są ludzie w Polsce którzy dorabiają już blanki. Dorobią i szczytówkę.

Czy to będzie ci się kalkulować, oceń sam.

Pytaj ewent. w serwsie Shimano o element szczytowy.

Shimano Speed Master to pewnie kijek z roku min. 2005.

W katalogu z tego co czytam, włókno z którego jest zrobiony to "BIOFIBRE POWERED" czyli to samo co Beast Master AX.

Pewnie z BM byś coś przypasował bo dorobić coś takiego to nie każdy da radę.   :huh:

Edytowane przez trout master

W serwisie pytałem, za część szczytową wołają 250zł więc raczej słabo się opłaca.

Fakt, że oprócz złamania kijek jest w idealnym stanie.

Lubię go, nawet bardzo dlatego szukam jakiegoś rozwiązania.

A, że jest długi i z brzegu rzadko łowię to nie musi być idealny, tzn., może być naprawiany :)

Może ktoś z was zna kogoś godnego polecenia jeśli chodzi o naprawę wędki? 
Pies zdemolował mi muchówkę D.A.M Forrester 9' #6/7, jednak dwie pierwsze sekcje są całe. 
Chodzi mi o dorobienie dwóch końcowych sekcji jak najmniejszym kosztem. 
Pozdrawiam Rafał.

post-61365-0-88818600-1445599306_thumb.jpg

"Dwieście pięćdziesiąt za uzbrojoną część.

To też się średnio opłaca, bo czasem idzie trafić używanego rodzynka (cały patyk) w cenie ok.300zł.

Tylko coś ostatnio czasu nie mam aby śledzić portale i coś tam chapnąć...

Olej ten patyk. Sprzedaj co na "dawcę" a kup nowy i w sumie wyjdzie może 200 PLN.

Nawet gdy zrobisz go po japońsku czyli "jakotako" to i tak koszty nigdy ci sie nie zwrócą w porównaniu do "okazyjnych" 300 zeta. :(

Napisz do tego użytkownika - JACOB01, miał kilka patyków Shimano na sprzedaż, min. Speedmaster, może coś jeszcze ma ? Kupowałem u niego i wszystko było OK. 

Mają w sobie coś te kije, mam Speedmastera ( 3,0<30g ) i nie będę go wymieniał, tylko zafunduję mu tej zimy nowe przelotki i dolnik.

To nie podlega dyskusji  :lol:  :lol:  :lol:

A właśnie że podlega, ile można łowić jednym kijem?

Wiecie dlaczego pies lepszy od żony, bo na obcego szczeka, do swojego się łasi, natomiast żona robi odwrotnie.

Jeszcze pomaga w wymianie sprzętu :lol:  :lol:  :lol:  :lol: .