Skocz do zawartości
  • 0

Przechylanie się łodzi.

raf7

Pytanie

Witajcie.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem łodzi z trochę większym (25KM / 2T) silnikiem i podczas kilku pływań zauważyłem / odczułem zjawisko przechylania się łodzi podczas płynięcia na wprost w ślizgu (lub zaczyna się przechylać jeszcze chwilę przed wejściem w ślizg). Jak próbuje się przestawić na łodzi podczas tego przechylania (przesunąć środek ciężkości), żeby wrócić do poziomu, to czasami się udaje a czasami przechyla się na drugą burtę i zostaje tak przechylona. Mam też takie odczucie, że ten przechył się pogłębia - w zasadzie to chyba jeszcze ani razu nie osiągnąłem maksymalnej prędkości, bo jeśli ten przechył zaczyna przekraczać granice zdrowego rozsądku (oczywiście w moim rozumieniu) to odejmuję gaz. Czy na taki problem mogłoby pomóc np. zastosowanie hydrostabilizatora?

Pozdrawiam

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jesli masz jak twierdzić ułamany "kil" w spodzinie a w dodatku przegięty w jedną stronę to tu szukałbym problemu. Element o którym piszesz też mam wpływ na sposób płynięcia na wprost. Kil można dospawać bo to duraluminium, element można wyregulować w drodze prób...

pozdrawiam

Myślałem o tym, żeby ten fragment "donitować" z dwóch blach aluminiowych. Nie wiem, czy to dobry pomysł....

• 0

Myślałem o tym, żeby ten fragment "donitować" z dwóch blach aluminiowych. Nie wiem, czy to dobry pomysł....

W mojej ocenie zły. Będzie rzezba i to nietrwała. Podjędz do kogos kto spawa aluminium i dospawa ci odpowiedniej grubości blachę. Potem dotniesz pod wymagany kształt, wyszlifujesz plus lakier i będzie jak nowy. Gdybyś był bliżej mogłbym Ci to ogarnąc bo zajmujemy się spawanie maluminium w firmie, ale niestety jestes z drugiego konca Polski.

• Like 1