wobo Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 To czy wobler "łowny" czy nie, zależy od wędkarza.Na smużaka 2 cm szczupłego raczej nie trafimy,a na Slidera 10 jazia.Chociaż i ten i ten po powierzchni pływają... A jak się prześledzi wątki autorskie to samo nasuwa się pytanie. Czy są przynęty "niełowne" ????? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 11 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Tylko się Tobie wydaje,że zrobione tak samo...Ale już kończę,bo chyba to nie ma sensu skoro nie zrozumiałeś o czym pisałem, kiedyś dojdziesz do tego sam.Powodzenia i wytrwałości.Rozumię o Co ci chodzi ale zobacz sobie na pracę woblerów z moich filmów tyle Ile ich wykonałem to obciazenia, ster itd. Wszystko w jednym miejscu, owszem mogę zmienić pracę woblera zmieniając ster oraz miejsce I ilość obciążenia wykonałem narazie woblery na jednym korpusie więc potrafię zrobić kilkanaście takich samych. Fachowcem jak wy nie jestem ale rady biorę pod uwagę pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) Słuchaj Damian, ja zacząłem struganie w wieku 16 lat obecnie mam 19. Na początku wzorowałem się gotowymi woblerami itd żeby coś podrobić, żeby pracowało itd ale z biegiem czasu najlepszym wzorem ukazała się natura, znajomość paru zagadnień z fizyki i do roboty (bardzo polecam artykul o budowie przynęt na jb). Miałem o wiele gorzej bo korpusiki strugałem z lipy i każdy wobler w kosz był nożem w plecy ale niestety. W głowie miałem zawsze zamierzoną pracę w korpusach rózne rozmieszczenie obciązenia i śmigałem nad wodę. Jak coś wychodziło w miarę ok dopasowywałem jeszcze odpowiedni kształt steru. Co lepsze, dalej tak robię i nie wyobrażam sobie jak można to ominąć. W woli ścisłości nie uważam się za jakiegoś wielkiego "Twórcę" bo jest wiele osób do których nawet nie dorastam ale po prostu robię jak umie i staram sobie podnosić poprzeczkę A że rybki się trafiają to już inna sprawa. Edytowane 11 Października 2017 przez patzaw26 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 No to panowie przekonaliście mnie więc te maleństwa 4cm idą na testy gdy będę miał wobka 5lub6 cm wtedy będę wiedział jak obciążyć no I jeszcze zostaje kwestia umiejscowienia steru I wielkości ale to na nastepnych będę testować poligon testowy akwarium 200 litrów potem po wstępnych oględzinach testy Nad wodą pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 1 z lewej strony / góra , obciążenie daleś na samym końcu ?? Wg mnie nic z tego nie bedzie , 2 - na dole daj troszeczke bliżej oczka brzusznego i będzie ok:) , 3 na dole prawa strona - bedzie bardzo ciężko wymusic prace . Ja przyjmuje , że przody woblerów są u góry a korpusy z piany ???. Na jb na artykułach jest bardzo ładnie opisane gdzie dajemy ołów aby wymusić pracę jaka nas intrersuje . Poczytaj naprawdę ciekawa lektura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Woblerki po pierwszych testach pracują I mają się dobrze, tak woblerki z Pianki, Teraz wrzuciłem je w podkład jutro sprubuje pomalowac I za dwa do trzech dni będę dokładać kotwiczki I wtedy się okarze Co z tego wyszło. Ten z obciążeniem na końcu ogona wymiata strasznie bardzo agresywnie miota na boki. Do testów zrobiłem jeszcze dwa korpusy w których przesunąłem ster bardziej do środka korpusu jak w boleniówkach tylko po Skosie według podpowiedzi jednego z kolegów zobaczymy czy zacznie lusterkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fubu08 Opublikowano 12 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 lusterkować nie zacznie gdyż by to się stało trzeba dać obciążenie wgłąb korpusu czyli nie przy krawędzi dolnej jednak bardziej w środku. zobacz sobie jak to robia koledzy z dwóch połówek ale to inna bajka bardziej zaawansowana do testów i chęci osiągnięcia danej pracy. nie chcę się wymądrzać bo też za wiele nie wiem. ale prace lusterkująca aby uzyskać musisz dać obciążenie wyżej osi poziomej woblera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 12 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Tak czytałem już artykuł I już wiem Co robić Teraz muszę wystrugać kilka korpusów I sprubować dociążyć kilka w różnej głębokości woblera wtedy będą lusterkować no I głębokość osadzenia ciężarków ma znaczenie ale to nic będę prubował wkońcu dojdę do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 19 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 No to kolejne 4cm oraz dwa biała dama 7cm praca lekkie lusterkowanie plus delikatna praca ogona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 20 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Działamy dalej z takim podarunkiem od żoneczki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 No to powstało takie fajne coś dwa boleniowe no I zrobiłem sobie poperka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kooper82 Opublikowano 21 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Coraz ładniejsze robisz wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 21 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Coraz ładniejsze robisz wobki Dzięki serdecznie staram się no I nowe pomysły są. Teraz zajmuje się wobkami od 7do 9cm takie na bolenie oraz szczupaki I sandacze dużo miłych ludzi tu mi pomaga I podpowiada więc I efekty są. Niebawem kolejne powstaną ale to niebawem pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 24 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Dzięki pomocy I podpowiedzią kolegi Spinnerman powstaną takie oto cudeńka oraz kilka poperów Dzięki raz jeszcze za podpowiedzi po wstępnych obróbkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 28 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 No to takie oczka sobie zrobiłem uv gel do paznokci od żoneczki tylko obciąć nadlewy I do klejenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 No to dziś skończyłem takie oto robaczki I okonie oraz korpusy na bolenia I szczupaka dla kolegi wyszło tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) A tutaj takie skromne filmy z pracą Edytowane 29 Października 2017 przez Damian83 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Jeszcze takie dwa dziwadełka sobie zrobiłem jeszcze oczka wkleić no I lakier 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Moim zdaniem najpierw wklej oczka a później wykańczanie, bo teraz jak będziesz wiercił mogą pojawić się jakieś ubytki, a poza tym łatwiej malować jak się trzyma za oczko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Jak dostanę drut to wkleje narazie tak wykończyłem I jest nieźle wrazie czego będę poprawiał woblerki I tak idą do mojego pudełka pozdrawiam ale dzieki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Praca smużaka w akwarium a praca smużaka w rzeczce z nurtem to dwa inne pojęcia,no i chyba zbyt grube odnóża moim zdaniem,spróbuj z żyłęczki 0,40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Są cieńkie wczesniej były grube Teraz są grubości gumki do majtek a to praca taka sama jak I wannowa więc jak się domyślasz testy pracy I ustawienia reszta wyjdzie w praniu ale nie zdarzyło mi się żeby w rzece nie pracował. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calvuss Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 Coś co pracuje w wannie może zostać wyrzucone na brzuch poprzez nurt,nóżki zaburzają trochę pracę ale dzięki nim robal lepiej trzyma się nurtu,spróbuj żyłki przy następnym a zobaczysz że praca będzie żywsza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2017 na allego jest fajna gumka sylikonowa 0,6mm dosłownie za grosze. Fajny materiał na nózki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 30 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Hologramy po testach pięknie pracują reszte ustawie Nad wodą praca woblerów przy prowadzeniu lusterkowanie a przy opadzie migocze więc jestem zadowolony bo bedzie dobry jak I na sandacza tak I na bolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi