Skocz do zawartości
  • 0

Transport łodzi - zabezpieczenie przed uszkodzeniem

Bartek85

Pytanie

Koledzy czym mocujecie łódkę do przyczepki, żeby nie skakała podczas transportu? Kupiłem przyczepkę podłodziową Neptun Navy, w miejscach styku z przyczepką kładę grubą na 15 cm gąbkę, łódź (plastik Texas 270) mocuję linkami na sztywno, zaliczyłem 6 wyjazdów i już 2 razy łatałem dziurę w kilu, ostatnio wstawiłem tam dla wzmocnienia 20 cm kawał blachy 3 mm, ale boję się żeby cały nie wskoczył do środka. ;) Przed wyruszeniem w trasę wszystko sprawdzam i nie widzę opcji, żeby coś się mogło poluzować, ale polskie drogi brutalnie to weryfikują.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

widzę co to cybanty do przyczepki ale jak to zamontować i do czego...? Jak można prosić zdjęcie to będę wdzięczny:)

Cybant

https://www.google.pl/search?q=cybant&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjY47eg-YfaAhUDaVAKHe3aBcoQsAQIJg&biw=1517&bih=707

Montaż podpór do przyczepy

https://www.google.pl/search?q=podpory+do+przyczepy+pod%C5%82odziowej&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwif2Mj5-IfaAhVRIlAKHWIwA_QQsAQIJg&biw=1517&bih=707  

Mam przyczepę przymocowaną tak :

Z przodu za ucho cumownicze, założony jest hak z pasem do wciągarki a dla pewności podczas jazdy założony krótki łańcuch z nierdzewki z dwoma karabińczykami.

Dwa pasy z napinaczami tzw. grzechotka .Haki pasów przymocowane do ramy przyczepy i górą pod relingiem opasana łódka.

Z tyłu dwa pasy z klamrą napinającą umocowane rama /ucha cumownicze .

Odnośnie pasów z napinaczami to mam wersję krótką i zamiast tego krótkiego pasa który zawsze występuje z grzechotką mam założony  specjalny hak dedykowany do grzechotki  . Przerobienie grzechotki miało na celu zapobiec porysowaniu kadłuba łodzi. I w takiej wersji mam grzechotkę praktycznie przy ramie przyczepy czyli na samym dole. 

• 0

To te duperelki przy profilu .

https://www.google.pl/search?q=podpory+do+przyczepy+podłodziowej&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwif2Mj5-IfaAhVRIlAKHWIwA_QQsAQIJg&biw=1517&bih=707 #imgrc=64EHxuScCoMDWM:

To nie reklama sklepu tylko przykład.

Dokupisz kawałek profila i przyspawasz oczko.

A dzięki cybantowi masz możliwość bezinwazyjnego przykręcenia w miejscu jakie cię interesuje. Jak kupiłeś przyczepe to tam powinni mieć takie cudo.

Edytowane przez nurek28

• 0

jednak jest chyba jeszcze jeden problem bo ja muszę przesunąć łódkę o jakieś 60 cm czyli tył łódki będzie w zasadzie na kołach się kończył........ :/ czy ja nie muszę też kół przesuwać w stronę dziobu chociaż o jakieś 40 cm?? Boje sie, że cały ciężar na ramie będzie i może rama się wygnie czy coś........Na zdjęciu moja łódka, widać, że muszę ją przesunąć o około 60 cm czyli koła będą na samym tyle łodzi:/

• 0

Przesuń oś z kołami do przodu. Są tam otwory do regulacji.

Przesuń cały element z wyciągarką w strone haka i przesuń do dołu element z wyciągarką.

Przesuń pierwszą rolkę od strony wyciągarki do przodu.

Opuść boczne podpory do dołu wtedy dziób będzie bardziej do dołu.

• 0

Można, ale do pierwszej napotkanej przeszkody.

Zauważ że oś przy wieździe na przeszkodę (np. próg zwalniający na jezdni) podniesie się na wraz z wjazdem na nią kół, silnik się nie podniesie, bo jest dwa metry dalej, jak zjedziesz z to spodzina będzie już znacznie bliżej szczytu progu zwalniającego niż Twoje zmierzone 20 cm.

W skrajnych przypadkach dużych nierówności i bujania się auta i przyczepy może dojść do spotkania spodziny z przeszkodą.

Unieś silnik, lub odchyl, to da Ci kilka cm.

Edytowane przez Pietruk