Skocz do zawartości

Opony zimowe

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mogli by koledzy zabrac glos i polecic dobre i sprawdzone opony zimowe do passata b5fl w rozmiarze 15 cali? Aby dobrze trzymaly sie na śniegu i blocie posniegowym.

Slyszalem cos o oponach Apollo Alnac Winter ale czy to to warte jest cos?

Szukam czegos sprawdzonego a nie wyczytanego w Internecie ze niby dobre a tak naprawde to szajs. Dziękuję z gory za porady.

Nokian -ów nie polecam totalna porażka .  Po jednym sezonie tz.  jesień-zima gumy nie nadawały się do jazdy nawet po suchym asfalcie.

A po czasie wyszło coś takiego :

http://moto.pl/MotoPL/1,88389,19695445,nokian-przylapany-na-oszustwie.html   

https://www.o2.pl/artykul/kolejna-firma-przylapana-na-oszustwie-tym-razem-chodzi-o-opony-5966158165652609a  

• Like 1

Zależy gdzie będziesz jeździł, jeśli będzie to mokry śnieg i błoto pośniegowe to gislaved euro frost

https://www.oponeo.pl/model-opony/gislaved-euro-frost-5

jeśli śnieg zmrożony i dużo go (tak do pół metra) to gislaved nord frost

https://www.oponeo.pl/model-opony/gislaved-nord-frost-5

sprawdzone i testowane od 20 lat  :)

Zimówki jak najbardziej tak. Tylko niewielu chce wiedzieć że opona zimowa powinna być wymieniana co 2 sezony. Bo potem traci swoje właściwości .

Od wielu lat co roku mam zimę.  Zwykle z dużą ilością białego. I wiem że jedynie dobre opony zapewniają bezpieczeństwo.

raz zdażyło sie że wymieniłem opony dopiero po 3 sezonach. Trzeci sezon był cieżko. Źle się jeździło i było cały czas na krawędzi . Nigdy więcej.

jeździłem  na kilku markach, ale najlepsze według mnie to nokian hakkapeliitta.

Oczywiście trzeba się liczyć ze zwiekszonym hałasem w aucie. No i z używać głowy.

I jeszcze jedna mała uwaga  do posiadaczy różnych 4x4. Wielu myśli że jak już mają takie to są bezpieczni zimą.

Auto o takim napędzie rzeczywiście troche lepiej rusza  w śniegu czy śliskim ale identycznie jak przednio czy tylnio napedowiec leci w poślizgu.

Były robione statstyki w skandynawii i został obalony mit jakoby 4x4  było bezpieczniejsze do jazdy zimą. Wręcz przeciwnie.  

Możliwe że jest to właśnie efekt mitu o wyższości 4x4  nad innymi do jazdy zimą.

Edytowane przez MIGOTKA
  • Like 1

Od kilku sezonów jeżdżę  na oponach Kleber krisalp 2,tylny napęd.W śniegu i błocie dają radę, gruby konkretny protektor.Na drugim aucie tylnonapędowym mam Nokiany  wr d3.Ogólnie opony bardzo dobre,chociaż przy starcie na śniegu nieco gorzej od Kleberów.

• Like 1

I jeszcze jedna mała uwaga  do posiadaczy różnych 4x4. Wielu myśli że jak już mają takie to są bezpieczni zimą.

Auto o takim napędzie rzeczywiście troche lepiej rusza  w śniegu czy śliskim ale identycznie jak przednio czy tylnio napedowiec leci w poślizgu.

Były robione statstyki w skandynawii i został obalony mit jakoby 4x4  było bezpieczniejsze do jazdy zimą. Wręcz przeciwnie.  

Możliwe że jest to właśnie efekt mitu o wyższości 4x4  nad innymi do jazdy zimą.

Trochę duże uproszczenie w tym stwierdzeniu, ba warto się zastanowić co mamy na myśli pisząc o 4x4. Jeśli ostatnio produkowane suv'y z napędem niby 4x4, to mogę się zgodzić. Jednak auta takie jak VW czy Audi z Torsenem, czy Subaru ze stałym napędem 4x4 biją na głowę wszystkie Haldexy czy inne elektroniczne protezy. A jak już chcecie mieć auto o super dzielności w zimie za niewielkie pieniądze, szukajcie Jeep'a XJ reduktorem, który pozwala na tzw. full time

• Like 2