Skocz do zawartości
  • 0

Jaka echosonda na rzekę ?

Greg78

Pytanie

Witam !

Koledzy, szukam porządnej echosondy.Przeznaczeniem jej będzie gł?łwnie Wisła , ale i jakieś jezioro te?ź chciałbym zbadać.

Widełki cenowe to 1000-1500 zł.

Sprzęt będzie zainstalowany do pontonu ,kt?łry nawiasem m?łwiąc te?ź zamierzam zakupić tej zimy.

wątek trochę nie pasuje do poni?źszego :D ,aczkolwiek chęć zbadania mojego odcinka Wisły jest o wiele silniejsza ni?ź poni?źsze dewagacje

Z g?łry dziękuje za opinie i pomoc w doborze sprzętu.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na rzekę nie trzeba b?łg wiec czego, wa?źne ?źeby był szeroki sto?źek bo Wisła pewnie płytka. Echo posłu?źy pewni i tak gł?łwnie do badania kształtu i rodzaju dna. Za 1500 zł mozna kupic juz naprawde niezly sprzet. Zastan?łw sie czy kolor czy czarno białe (kolor zre wiecej prądu) No i przydatna opcja GPS do zapamietania miejscowki ale to juz inna bajka :D

• 0

To fakt Wisła jest bardzo płytka, strasznie bardzo.

ale przyznam ?źe na moim odcinku trafiają się doły po 5-8 metr?łw.

Dlatego tak bardzo zale?źy mi na dokładnym zbadaniu dna i wyczajeniu tych najfajniejszych miejsc?łwek :D

Więc proszę o podpowiedzi , co i jak ? Temat echosond to dla mnie czarna magia :D i nie wiem za bardzo czym się kierować przy zakupie takowej.

• 0

Mam staroć Eagle Accura - 600W P-t-P, 240x240 pikseli. Na szkierach przy głębokości 40 m bez problemu idealnie prezentowała dno. Jak się przepływało na ławicą śledzi na 15 czy 20 m pokazywała pojedyncze łuki ryb. Czy na 5 czy 8 metrach potrzeba 2400 W? :unsure: Śmiem wątpić... Embarassed

• 0

No c?ł?ź, ja nie je?źd?źę na echosondzie i nie jest ona dla mnie wyznacznikiem presti?źu... Czyli m?łwisz, ?źe do ni?źszego modelu jak BMW X6 nie ma co wsiadać.

Teraz powa?źnie: jeśli echo ma być u?źywane w morzu na du?źych głębokościach to taka moc jest przydatna w innym wypadku to armata na wr?łbla.

PS. Na połykanie prądu z aku wpływ ma nie tylko rodzaj ekranu ale i moc przetwornika.