Skocz do zawartości
  • 0

łódka amerykańska typu BASS - opinie

angler1212

Pytanie

Od jakiegoś czasu interesuje mnie tego typu łódź - ze Stanów oczywiście.

Długość ok. 17' (jakieś 5 m) z płytkim pokładem, tzn. burta ma wysokość zarówno z przodu i z tyłu jakieś 10-15 cm.

Jeśli ktoś wędkuje lub wędkował na tego typu łodzi prosiłbym o opinie jak łowi się na takiej łodzi, czy jest stabilna stojąc na niej i jak zachowuje się podczas niewielkich fal (powiedzmy typowo jesienny wiatr na jeziorach).

Bez burt wygląda mało bezpiecznie, ale to może tylko tak wygląda.

Wiem, że są różne konstrukcje i marki jak Tracker, Ranger, Procraft. Chodzi mi o podobną konstrukcje jak zdjęcia poniżej (dziób do szpica - bardziej sportowy kształt)

Dzięki z góry za informacje.

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-10/ae9d39a7/showboatphoto .jpg.html

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2011-10/185e77e8/28jwtpz.jpg.h tml

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Te łodzie są bardzo szybkie i stabile nie musisz się bać wywrotki bo wbrew pozorom mają trochę zanurzenia, jak i waga daje im stabilność wystarczającą aby cancana na niej tańczyć w kilka par.Ale bądź pewny że przy fali będziesz zawsze mokry.To że woda się przelewa czasami przez pokład nie grozi jej zatopienie,one już tak mają.Ale podczas forsownej jazdy potrafią się odmeldować i pofruwać trochę wbrew chęci sternika :lol: Tornado

• 0

http://www.tackletour.com/reviewstratos176xtpreview.html

Takie dwie ma mój kolega w teamie. O jednej od kogoś innego wiem, że prawdopodobnie do sprzedania i to z kilometr ode mnie. Z tego co wiem łódź rewelacyjna, stabilna, można stać we trzech na burcie bez strachu. Do tego masa gadżetów na pokładzie

• 0

Pływałem na NITRO (5,36m), Tritonie 175, Stratosie 180 oraz aluminiowym BassTrakerze 5,3m. Łódki są super (może z wyjątkiem aluminiowej) ale nie bardzo widzę ich zastosowanie w Polskich warunkach. U nas nie ma Wielkich Jezior i łódka 5,5m z silnikiem 150 koni co pływa 70 Mph to chyba lekka przesada. ponadto większość tych łodzi(te z linków też) mają silnik w 2suwie (MERCURY OptiMax) i spalanie paliwa w ilości ok 40 l na godzinę trochę kosztuje. Co do dużej stabilności i zalewania pokładu przy dużej fali to TORNADO ma racje. Wiem bo zachciało mi się łowić. raz dorsze na zatoce i pompa zęzowa ledwo nadążała wylewać wodę.

Fizyki na oszukasz, każdą łódkę która jest tak stabilna i nie unosi jej fala(na postoju) woda przeleje ..bo ta fala gdzieś się podziać musi...jak nie pod łódką to nad nią. ;)

Fajny wielkością na Polskie warunki jest portugalski Cabrill 470bass z silnikiem 40-60 koni...jedyną jego wadą jaką zauważyłem jest bardzo szybkie wytarcie wykładziny na pokładzie.

• 0

A ja Z mila chęcią odkopie temat. 

Czy ktoś pływał w PL na RANGER rt188 bądź TRACKER 175TXW - alu Bass Boat . 

Wszyscy negują  te lodzi na maxa  ze to tylko na  USA  ze taka łódka to nie do nas  . 

Rozmiarowo lodzie koło 6 M długości i 2.3m szerokości .

KTos  cos podpowie .??