Skocz do zawartości
  • 0

Lowrance hook 4x nie widzi łuków.

piterekgti

Pytanie

post-67092-0-28716800-1507102266_thumb.jpgpost-67092-0-28716800-1507102266_thumb.jpgWitam.
Jestem mało doświadczonym użytkownikiem echosondy lowrance hook 4x(na zdjeciu elite ale to ta sama echosonda).
Czy wogóle jest możliwe aby echo pokazało łuki ryb na wodzie do 2m głębokości? pokazuje na dnie różne ryby ale przedstawia je w formie pionowych lini/kresek a czasami plamek z wyraznym kolorem w srodku , ale jeszcze nie widziałem łuku, obraz mniej więcej jak na załączonym foto.

Edytowane przez piterekgti

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Jestem mało doświadczonym użytkownikiem echosondy lowrance hook 4x(na zdjeciu elite ale to ta sama echosonda).

Czy wogóle jest możliwe aby echo pokazało łuki ryb na wodzie do 2m głębokości? pokazuje na dnie różne ryby ale przedstawia je w formie pionowych lini/kresek a czasami plamek z wyraznym kolorem w srodku , ale jeszcze nie widziałem łuku, obraz mniej więcej jak na załączonym foto.

Na wodzie dwumetrowej nie zobaczysz pięknych łuków na żadnym echu.

• Like 1

• 0

Na wodzie dwumetrowej nie zobaczysz pięknych łuków na żadnym echu.

Od jakiej głębokości echo odczytuje akceptujące obrazy? Tj. Łuki.

A może ma ktoś takie echo i podpowie na jakich ust. ma w miare "czyste" obrazy, zaoszczędziłoby mi to mnóstwo czasu

• 0

Przerabiałem Twoje problemy 3 lata temu, z resztą chyba jak każdy kto na ryby zabiera tzw. kolorowy telewizorek i szuka kanału z ładnymi rybami ;) ale do brzegu jak to mówią marynarze:

chcesz łuki na płytkiej, wodzie ustawienie 83 to samo dotyczy jeżeli chcesz łowić vertykalnie dobrze widzi przynętę. Tylko musisz się spodziewać że ten obraz wcale nie będzie jakiś mega cudowny jakościowo. Mi osobiście zawsze dobrze się sprawdza podzielenie ekranu, góra wysoki chirp, a dolny 455.  Tylko przy takim ustawieniu nie ma żadnych łuków na płytkiej wodzie ale kreski i owale ewentualnie chmura jeżeli napływamy na ławicę. Ale taki obraz nie przekłamuje i zbiera tylko wyrażne sygnały (echa). 

Oczywiście ustawienie odświeżania na najszybsze, redukcja zakłuceń - najwyższa. Przejrzystość powierzchniowa również skoro masz brudną wodę.  Czułość auto i jak kolega wyżej napisał koregujesz sobie ręcznie tyle ile Ci potrzeba.

Dobry jest widok obrazu biały ze śledzeniem dna- mi się sprawdza. Szczególnie na płytkich wodach.

Reszte już pewnie znasz ale lepiej się skupić na szukaniu rowów, górek i twardych raf na łowiskach płytkich niż uganiać się za łukami. Lepsze efekty się osiąga :)

połamania i mam nadzieję że trochę pomogłem.

• 0

Witam, mam podobny problem ale posiadam humminbird 5Dxi, kombinuje z ustawieniami i nic. Pływam na wodzie 4-13m ale na zdjęciach kolegów nawet na wodzie 5m widać łuki hmmmmmmmmmm

A co to za model 5Dxi ??? Jak pomóc, jak czegoś takiego nie ma (chyba, bo jeszcze nie spotkałem takiego Humminbirda)

• 0

W jednym i drugim. W ogóle od roku pływam i łuku nie widziałem. Jest albo linia prosta jak od linijki rysowana albo taka grubsza podłużna chmura jakby. czasem mam też tak dziwnie, że na standard widzę linie a na DI nie widać nic.... to trochę dziwne. Czułość mam prawie na maxa, łowię na czystych wodach więc prawie do zera zredukowałem zakłócenia.

• 0

Kombinowałem z ustawieniami, teraz chociaż kotwicę widzę dobrze jak ja wyciągam. Kule drobnicy widać dobrze i się potwierdza bo nawet kilka na spinmada złapałem małych płoteczek ale coś większego to albo linia jest albo taka podłużna cienka jakby chmurka. Okoni mam wrażenie w ogólę nie mogę namierzyć a przecież też powinno je być widać w postaci myślę większych kropek lub malutkie łuki.