Skocz do zawartości
  • 0

Ponton z Airmatą

sharki

Pytanie

Witam

Bardzo proszę o informacje na temat użytkowania pontonu z pneumatyczna podłogą. Zamierzam kupić ponton 320 - 330 i zależy mi na samodzielnym w miarę komfortowym wodowaniu(waga).

Moje obawy to jego wytrzymałość i przydatność do wędkowania. Nie znam nikogo, kto pływa na tego typu sprzęcie, więc Wasze opinie są dla mnie wartościowe.

Pozdrawiam

Maciek

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Plywam na Bombardzie z air mata 310cm. Zegrze, Bug, zbiorniki. Doczepiam 10km Suzuki. Jedyny problem to air mata musi byc na kompletnego maksa napompowana jesli chcesz plywac w slizgu. Wiec woze pompke nozna i elektryczna bo na super twardo moge napompowac tylko pomka nozna. Pompka elektryczna niby do airmaty ale w rzeczywistosci pompuje nie do konca i ponton nie zawsze jest wystarczajaco sztywny do wejscia w slizg.

Stabilnosc gorsza niz w pontonach z twarda podloga, da sie lowic na stojaco w dwie osoby ale przemieszczanie sie musi byc skoordynowane.

Sama mata jest wytrzymala. Ciezko ja przebic kotwica od woblera ale oczywiscie nie jest to niemozliwe.

• 0

Mam Zodiaca Fastrollera 325, od zawsze (po masakrycznych przejściach z montażem sztywnej podłogi w niskich temperaturach) używam pontonów z AirMatą, nigdy nie miałem problemów, ale dopiero unikalna konstrukcja Zodiaca z podłogą (wraz z pionowym kilem) pompowane do 0,8bar to jest to, pełna sztywność konstrukcji, niska waga (35kg sam zarzucam go na ramię i przenoszę), głębokie V. Na silniku 8km z dwoma osobami bez problemu w chodzi w ślizg, sam osiągam 35km/h. Miałem kilka pontonów i wiem, że do tej wielkości pontonu (168cm-! szerokości) przy konstrukcji a'la Honda, Yamaha i reszta chińszczyzny 10km to za mało dla dwóch osób, a i przy jednej szału nie było. Uzywam pompki Bravo BTP-12, problemów z pompowaniem do 0,8bar nie mam żadnych. Głównie pływam sam i mi chodziło o wysokiej jakości ponton ze zgrzewanymi łączeniami, przestronny, szybki i sztywny, a przede wszystkim lekki, tak abym mógł go wodować sam, nawet ze skarpy. Niestety problemy zdrowotne nie pozwoliły mi go w tym roku użyć :( i jak dalej pójdzie to będę go musiał sprzedać :(

http://www.youtube.com/watch?v=xyoHG7oI7f0

u mnie dwie osoby łowiły na stojąco bez problemu, ale ja stać nie lubię i w większości łowiłem na siedząco :D

• 0

Przed zakupem Zodiac'ka byłem w salonie Hondy na Puławskiej, w 270 mało miejsca nawet dla jednej osoby, ale najważniejsza sprawa (która zadecydowała o skreśleniu tej konstrukcji) to jakość wykonania, już w salonie pokazałem Panu sprzedawcy 4 miejsca, gdzie łącza zaczynały się rozklejać, na to Pan mi odpowiedział, że przecież wiem kto je robi dla Hondy :D !!! Miałem 4 pontony z łączami sklejanymi, po 2-3 latach zaczynały puszczać, a naprawa (podratowanie) jest dość ciężka, chciałem wydać więcej i mieć ponton na lata, byłem w salonach Hondy, Yamahy, Suzuki i np. pontony z InfoMedia w niczym im nie ustępują (wg niektórych :D pontony Hondy, Suzuki są robione w tej samej fabryce co reszta z Allegro - Hifei w Chinach)

ps. Zodiackowi też zdarzają się wpadki, pierwszy miał na odcinku 1cm żle zgrzane złącze, podwinięty materiał, oczywiście szczelne, ale jednak nie dobrze wykonane. Zareklamowałem (był już użyty, bo zobaczyłem to dopiero w trakcie zwijania). Za trzy dni byl u mnie kurier (kupowany w Niemczech !) odebrał, za tydzień miałem nową sztukę + 2 kamizelki pneumatyczne w ramach przeprosin !

ps. ponton ma 5 lat gwarancji na materiał i łączenia.

• 0

...byłem w salonach Hondy, Yamahy, Suzuki i np. pontony z InfoMedia w niczym im nie ustępują (wg niektórych :D pontony Hondy, Suzuki są robione w tej samej fabryce co reszta z Allegro - Hifei w Chinach)...

To ciekawe, co piszesz, bo moja Honda jest robiona przez Sun Selections. Wygląda znajomo?:

http://www.sunselections.com/en/sub1/index.html?cd=102

I dodam, że zarówno pod względem precyzji wykonania, jak i jakości materiału mocno odbiega (na plus) od wyrobów dystrybuowanych via alledrogo a także od Busha (którego również używam).

• 0

To byłby dobry znak, kiedy kupowana ?

Ja oglądałem 2 lata temu, na Puławskiej w W-wie i w Stanisławowie, obie 320 były tragicznie wykonane. W kilku miejscach na łączniu podłogi z burtami i podłogi z pawężą (listwy) były początki rozklejeń o głębokości 2-3mm i długości 5-15mm, w jednym taki klin wzmacniający połączenie podłogi z pawężą miał na całej powierzchni spore bomble powietrza pod sobą - ledwo się trzymał.

• 0

Ja mam taką:

http://www.sunselections.com/en/sub1/index.html?cd=105

ale fakt, starszy rocznik. Pływam trzy lata, a kupiona była jako powystawowa, rocznik 2007, czy 2008 (ale raczej ten wcześniejszy).

Możliwości są dwie – albo rodzimy importer nabrał od SunSelections odpadów produkcyjnych (to by było dziwne, że wyroby nie spełniające normy są sprzedawane „bokiem” pod oficjalną marką) albo obniżyli normy kontroli jakości – chyba bardziej prawdopodobne.

• 0

Ja oglądałem w sierpniu 2010, nie wiem czy to prawda i ręki za to nie dam sobie uciąć, ale facet twierdził, że tamte pochodziły już z Chin, może coś się zmieniło od tej pory.

Nie mam interesu mówić źle o Hondzie, zwłaszcza, że przed Zodiackiem to właśnie Honda była moim celem, ale po wizji lokalnej z niej zrezygnowałem.

• 0

ogólnie pontony z Chin wcale nie są złe, stosują te same materiały co większość markowych producentów. Problemem jest powtarzalność jakości, jeśli nie mają stałego rezydenta, albo takowy zlewa sprawę, to kontrola produkcji pada i co któryś wychodzi z taśmy spaprany i niestety idzie do sprzedaży, pewnie na taśmie pracuje wiele osób na zmianę i jedna robi to lepiej a inna gorzej i tyle.

Widziałem filmiki z fabryki Zodiaca, tam można zidentyfikować każdego w etapie produkcji konkretnego egzemplarza, od wydania materiałów z magazynu, przez wyrób poszczególnych elementów po końcowe sprawdzenie i wydanie do dystrybucji. Nawet kiedy i przez kogo zostały wyprodukowane taśmy do łączenia/spawania złącz i klej jaką miał datę produkcji.

• 0

I jeszcze jedno mi się przypomniało - gwarancja.

Było 5 lat na materiał i 2 lata na łączenia, choć (tak facet twierdził) producent daje im pełne 5 lat, ale wyegzekwowanie tego w fabryce jest dla dystrybutorów problemem i często się nie opłaca (koszty-odrzucone reklamacje typu ponton przechowywany w niewłaściwych warunkach)

• 0

Pływałem przez tydzień na pontonie Krzyśka w Szwecji. Czyli na Honvave 320. Był rzeczywiście porządnie wykonany. Nożną pompką którą dysponowaliśmy nie dało się tej airmaty do końca napompować. Dodatkowo przez większość wyjazdu mieliśmy w ogólnym burdlu zgubioną uszczelkę wchodzącą w zawór i dorabialiśmy na szybko z powertape'a- to dodatkowo pogarszało sprawę.

Jeśli ktoś stawia na komfort łowienia na stojąco to tylko pełna sztywna podłoga. Stawiając na komfort składanie-rozkładanie, niską wagę-airmata. Do trola ten ponton był super, jak staliśmy na nim we dwóch robiło się niebezpiecznie, szczególnie na fali.

• 0

Mam ponton z air mata i pompuję pompką bravo btp 12 z nanometremhttp://www.pontonik.pl/akcesoria/pompki-elektryczne/pompka-btp-12-z-manometrem-nowosc-2012.html

Jak dla mnie jest ok. Pompuje i wysysa powietrze, ciśnienie jakie chcesz uzyskać ustawiasz poprzez przekrecanie osłony plastikowej tarczy zegara. Jest też taka tylko digital za trochę więcej $.

A komory normalnie to chyba ładuje się 0, 25 kil 0, 35 a air mate 0, 8 , chyba że to tylko u mnie.

Edytowane przez manonegra13

• 0

a taka? (mam pod nosem) http://www.marineparts.ie/boats-and-motors/dinghies/air-pumps/bravo-electric-air-pump-450lt.html

teoretycznie powinna dac rade.

ta nieby tez:

http://www.marineparts.ie/boats-and-motors/dinghies/air-pumps/goldenship-electric-pump-1.html

nie wiem na ile fotki sa prawdziwe, ale na 1szej pisze bst nie btp. na stronie bravo nie ma slowa o btp sa tylko bst wymienione..

• 0

Z danych które są tam podane to pompuje do 0.8 bar. Ja też zastanawiałem się nad taką co pompuje do 0.8 bo były trochę tańsze ale pomyślałem jeśli ja mam pompować na granicy jej wytrzymałości to wolałem dołożyć trochę i kupić taką co jest w stanie pompnąć więcej niż moje 0.8 bar by sprzęt posłużył trochę.

Może ktoś używa z tych co podlinkowałeś to coś więcej podpowie.

• 0

Na stronie producenta ani u dystrybutora ich nie ma albozamaeiac z uk/pl albo ryzykowac z 0.8 chyba zaryzykuje....

http://www.pontony.net.pl/pel.php wg tego ona jest do airmaty mimo, ze ma mniejsze cisnienie? ;)

Edytowane przez gooral

• 0

12 czy 12hp? Wysylka i czas wysylki to lekko tydzien w plecy i kolejne 10-20e do tego gwarancja wysylanie kasy do pl etc.......

Ps ciekawostka w tym watku otych pontonach. Ja wlasnie mialem kupic zodiaca mk1 classic i nie zrobil na mnie mega wrazenia- pompowany poklad wklada sie do srodka a pod pokladem kil jak w zwyklym pontonie mz rozwiazanie honwave lepsze latwiej skladac mniej dmuchania a i mz napompowanie zwyklego kila tak by byl sztywny jak patent hondy (jesli to dziala jak mi sie wydaje ze powinno) nie wchodzi w rachube.

Edytowane przez gooral

• 0

kupilem ta 12hp i hmm srednio widze napompowanie tego pontonu w mniej jak 15 minut (a instrukcja na to 30 minut przerwy po 15 minutach pracy... ;)

O ile jeszcze balony pompuje jako tako to airdecka chyba nie napompuje nigdy (juz prawie nei zwracam uwagi na halas pompki a ona dalej walczy....). Nie wylaczyla sie jesazcze wiec wnioskuje, ze cisnienia nie ma jak trzeba...

chyba ja diabli wzieli.... dzisiaj pompowalem ponton BTP kumpla moja bst nawet nie napompuje zwyklego balonu... turbina wylacza sie w kilka sekund po wlaczeniu i odpala sie ta pierdziawka, ktora i tak chyba jest za slaba by cokolwiek zrobic.. mial ktos podobne przygody?

Edytowane przez gooral