Skocz do zawartości
  • 0

Silnik Yamaha dwusuw - złamana rama przy manetce

marcinesz

Pytanie

Witam,

Pojawiłem się tydzień temu na przystani Silurus w Modlinie, aby oporządzić moją pychówkę przed zimą i oto, co zobaczyłem, gdy chciałem odkręcić silnik od pawęży :( :angry: ...

.

Co radzicie? Moim zdaniem opcje są następujące:

a. kupno nowego silnika - najdroższa;

b. naprawa (części + robocizna) silnika w jednym z serwisów Yamaha - pewnie równie droga;

c. kupno części w PL lub za granicą i wymiana jej (tylko koszt robocizny) w autoryzowanym serwisie Yamaha - relatywnie pewnie tańsze niż a i b.

A jakie Waszym zdaniem jest najlepsze wyjście, aby było relatywnie tabio, ale solidnie?

Z góry dzięki za porady i pozdrawiam,

Marcin

post-36-1348915994,8235_thumb.jpg

post-36-1348915994,8861_thumb.jpg

post-36-1348915994,9258_thumb.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Spróbuj to pospawać. Jeżeli spawa się ramy w samochodach, łapy silników itd, to i ten element powinien po takim zabiegu spełniać swoją rolę. Zawieź silnik do centrospawu albo do innego fachowca w spawaniu stopów i niech oceni. To niewielki koszt, więc warto spróbować.

• 0

Ostatnio na alledrogo i tablica widziałem że ktoś sprzedawał części do Yamahy, można coś dopasować. Są też aukcje z serwisów które oferują silniki i części, trzeba pisać, dopytywać się a coś znajdziesz.

Albo tak jak kolega wyżej napisał, zespawać stop.

pozdrawiam

• 0

Marcin,

jest czwarte rozwiązanie, najtańsze wg mnie, czyli kupno części, nawet używanej (np. z silnika, który jest przeznaczony do złomowania) i jej wymiana w nieautoryzowanym serwisie. Ja tak postąpiłem gdy musiałem wymienić silnik trymu w swoim silniku Yamaha 50 (gdybym kupował nową część i wymieniał w autoryzowanym, to kosztowałoby to mnie kilka razy drożej, czyli już bliżej czterech zer...)

• 0

Witam,

Znalazłem firmę spawalniczą, która podjęłaby się zespawania tego elementu, ale chcą, abym przywiózł im tylko uszkodzoną część - czyli muszę rozkręcić silnik i ją wymontować.

Czy znacie dobry serwis w Warszawie lub okolicach, który by się tego podjął? Serwis w Warszawie na Wale Miedzeszyńskim w pierwszej odpowiedzi mi odmówił (ich uzasadnienie: obecnie dużo serwisów silników, czasochłonność mojego zlecenia).

Ich zdaniem trzeba będzie prawdopodobnie zdejmować przy tym główkę silnika. Ich zdaniem podobno wiąże to też się przeważnie z uszkodzeniem uszczelki.

Nie wiem, nie znam się... Szukam sprawdzonego serwisu, który się tego podejmie (demontaż uszkodzonej części -> oddanie mi silnika -> po zespawaniu zmontowanie całości z powrotem). Jeśli to sprawdzony serwis, prawdopodobnie zrobiłbym u nich również przegląd roczny silnika przed sezonem.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,

marcinesz

• 0

Dzwoń tu 660439470 to człowiek z Legionowa. Daleko z przystani nie masz. Mi spawali mocowanie silnika do pawęży i serwisowali.Również Yamahę 15 2 takta.

Za przegląd + wymiana jakiś dupereli + spawanie 600 pln

Ul. Chrobrego 31A (numeru domu pewien nie jestem).