Skocz do zawartości

Wędki Tsuri

PiotrCz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na szybko - pierwsze wrażenie po wyciągnięciu patyka Emotion 722-6, którego stałem się (szczęśliwym? - to się okaże) posiadaczem.

Pokrowiec jak za wędkę za trzy stówy spoko - ładny, neoprenowy, brak paragonu. Hmmm.... może gdzieś jest w pokrowcu? Nie znalazłem. Whatever.

Wędka ma(miała?) być pod okonie łowione głównie kajtkami 2 i 3 cale na główkach 2,5-4g więc opis 0,5-7g wydawał mi się optymalny, tym bardziej że to najlżejszy kij z tej długości a niższy moduł znamionował w moim rozumowaniu wędkę nie extremalnie szybką. Ot, taką okoniówkę z dość spolegliwym szczytem, ładnym ugięciem i czułą. Target odrzańskich okoni to raczej przedział do 30cm, bo takie ryby łowi się zdecydowanie najczęściej a pod cięższe i silniejsze ryby mam Avida.

Co do ugięcia i czułości - nie mam wstępnie zastrzeżeń, ale kij jest strasznie szybki. Kosa, którą raczej widziałbym pod woblery i obrotówki niż jigowanie małymi gumami.

Uczciwie powtarzam - nie miałem jeszcze jej nad wodą - test w sobotę, ale pomyślałem że taka opinia w przedświątecznym szale zakupów komuś może podjąć decyzję...

Materiał porównawczy: MajorCraft FCS722-6, Microflex 2,30 1-7. Od Majora szybsza w szczycie, od Microflexa znacznie szybsza i wydaje się znacznie czulsza.

Co do wyglądu, jakości i estetyki. Jak za kija za te pieniądze - bez uwag.

Edytowane przez DanekM
  • Like 1

Powiem tak... mam ten sam kij 722 -2 o mocy 6 lb... zalezy co kto lubi. Ja sprzedalem microflexa bo czucie na nim slabe za to ten tsuri jest o tyle fajny ze jest szybki w prowadzeniu przynęty a pod ryba od razu pracuje. Nad woda na pierwszej rybie zmienisz zdanie????

• Like 2

Tak na szybko - pierwsze wrażenie po wyciągnięciu patyka Emotion 722-6, którego stałem się (szczęśliwym? - to się okaże) posiadaczem.

Pokrowiec jak za wędkę za trzy stówy spoko - ładny, neoprenowy, brak paragonu. Hmmm.... może gdzieś jest w pokrowcu? Nie znalazłem. Whatever.

Wędka ma(miała?) być pod okonie łowione głównie kajtkami 2 i 3 cale na główkach 2,5-4g więc opis 0,5-7g wydawał mi się optymalny, tym bardziej że to najlżejszy kij z tej długości a niższy moduł znamionował w moim rozumowaniu wędkę nie extremalnie szybką. Ot, taką okoniówkę z dość spolegliwym szczytem, ładnym ugięciem i czułą. Target odrzańskich okoni to raczej przedział do 30cm, bo takie ryby łowi się zdecydowanie najczęściej a pod cięższe i silniejsze ryby mam Avida.

Co do ugięcia i czułości - nie mam wstępnie zastrzeżeń, ale kij jest strasznie szybki. Kosa, którą raczej widziałbym pod woblery i obrotówki niż jigowanie małymi gumami.

Uczciwie powtarzam - nie miałem jeszcze jej nad wodą - test w sobotę, ale pomyślałem że taka opinia w przedświątecznym szale zakupów komuś może podjąć decyzję...

Materiał porównawczy: MajorCraft FCS722-6, Microflex 2,30 1-7. Od Majora szybsza w szczycie, od Microflexa znacznie szybsza i wydaje się znacznie czulsza.

dla mnie z taką szybkością odpada całkowicie ... Znam te Firstcasty i one już były dla mnie zdecydowanie za szybkie ...

A jak uchwyt tego Emotion?

A jak uchwyt tego Emotion?

Trzymany chwilę bez uwag - nie przeszkadza mi, choć generalnie jestem przyzwyczajony do DPSów, które mam w większości patyków. Po łowieniu będę miał jakieś przemyślenia. Podzielę się wrażeniami.

Zaznaczam - to są moje subiektywne uwagi, i kazdy moze miec zupełnie inne przemyślenia i wrażenia z kontaktu ze sprzętem.

Nie jest moja intencją ani agitowanie ani odstręczanie chętnych do sprawdzenia organoleptycznego w.w. patyka

Trzymany chwilę bez uwag - nie przeszkadza mi, choć generalnie jestem przyzwyczajony do DPSów, które mam w większości patyków. Po łowieniu będę miał jakieś przemyślenia. Podzielę się wrażeniami.

Zaznaczam - to są moje subiektywne uwagi, i kazdy moze miec zupełnie inne przemyślenia i wrażenia z kontaktu ze sprzętem.

Nie jest moja intencją ani agitowanie ani odstręczanie chętnych do sprawdzenia organoleptycznego w.w. patyka

Uchwyt TVS w założeniu ma zapewnić lepsza czułość i ergonomię uchwytu niż DPS :).

Przemacałem tonę chrustu do 400 zł z racji że kij będzie używany okazjonalnie nie więcej niż 10 razy w roku,szkoda mi inwestować więcej.

No dobra cisne po chińczyku Tsuri Emotion 802-10 czyli 2.40 4-15g :-)

Otwieram przesyłkę i zaskoczenie.

Kij za lekko ponad 300zł ma taki porządny pokrowiec neoprenowy? Chińczyk się postarał żeby zrobić dobre wrażenie.

Oglądam , oglądam ...kurde nie ma się do czego przyczepić.

Przelotek 9szt. Od 16 do 4 .

Omotki całkiem ładnie polakierowane.

No może mogłoby być trochę mniej tego lakieru ale to już moje wybitne czepialstwo.

Waga pokazała 118gram.

Grubość ścianek taka normalna, podobna do innych kijków w tym przedziale cenowym i wagowym.

post-61619-0-32519400-1513366785_thumb.jpg

post-61619-0-64285300-1513366821_thumb.jpg

Rękojeść mimo TVSu wygodna.

Nie wiem czemu nigdy mi ten uchwyt nie pasował. Może dlatego że rękojeści były za długie.

Odległość od stopki do końca 24cm.

post-61619-0-32351000-1513367041_thumb.jpg

Mimo że młynek waży 215g kij nie leci na pysk a środek ciężkości wychodzi pomiędzy uchwytem przynęty a fore.

Zdecydowanie lepiej niż w Microflexie.

Jest dobrze i naprawdę wygodnie.

Kij demonem szybkości nie jest. Tak ze " wskazaniem na fast "ale napewno nie fast.

Szybszy od Microflexa.

To moje odczucia.

Moim zdaniem lepiej radzi sobie z obrotówkami i woblerami niż z gumkami.

Obrotówka 2,3 lata naprawdę daleko i fajnie czuć ich pracę. Bez problemu w nurcie.

Nr 4 łapie tak na granicy i na wodzie stojącej.

Próbowałem rzucać stonką 2gramy( coś takiego stonkopodobnego).

Z 10 metrów poleci :-)

ale jak popłynie z nurtem i się ją zwija to pracę czuć.

Naprawdę dobrze jest ten kij opisany.

Gumy..hmmmm. 5-10g i 2,3cale. Lżej nie łowie ale poniżej 5g główka to raczej modele niżej.

5g i 4 cale na granicy ale już z wyczuciem trzeba rzucać.

Blank bardzo dobrze przenosi sygnały do łapy. ( jak na kij za 3 stówki)

Pięknie gnie sie pod obciążeniem i daje niesamowitą frajdę.

Te kije mogą zrobić trochę zamieszania przy odrobinie reklamy bo ciężko je znaleźć w sklepach.

Zamówiłem też 802-12. Nie miałem go nad wodą ale to już zupełnie inny kij.

Dużo szybszy i sztywniejszy.

No i tu już ,poza żelastwem i woblerami, gumkami będzie można się pobawić.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 19

Sorry ale chyba majstrowi się krzyżaczek przesunął jak płytki układał, grunt że dużo za robotę nie wziął.

Weź Przemek te badyle na zlot w grudniu, tak jak gadaliśmy mam nadzieję że się pojawisz.

A co do tsuri, jakie to to ma przelotki?

• Like 1

....no i sprawdziłem to Emotion 722-6. Tak się składa, że właśnie Twój. :D

Po pierwsze opis wyrzutu jest z czapy. Zdecydowanie zaniżony. Z pewnością nie jest to ani wędka do 7g, ani od 0,5g. Przy zarzucaniu jest wyczuwalny, mocny, dwufazowy takt szarpnięcia. Występuje ewidentne przesztywnienie na wysokości 2-3 przelotki licząc od szczytu. Zarzucałem 6g główką + gumka 5cm. Wędka ta niczym specjalnym nie wyróżnia się z pośród całej rynkowej sieczki z kraju kwitnącego ryżu. :) No może po za dizajnem "silnie japońskim" tak przecukrzonym, że śmiało może walczyć o palmę pierwszeństwa chińskiej Cepelii. Jeszce naklejeczki z pokemonami powinni poprzyklejać ! :D 

Jeżeli już coś może łączyć tą wędkę z Polską to kolor dekieleczków, kapselków i innych świecidełków. Fioletowy. Idealny do łowienia w czasie Adwentu.  B)

Edytowane przez Tomek O
  • Like 1

Czy ktoś używa Zander Thrill (by Crony) ZTS 662 M ? ​Jakie wrażenia?

Ja posiadam !

Wrażenia są lepsze niż się spodziewałem,kij x-fast i faktycznie jest naprawdę szybki ,ale co mnie cieszy najbardziej to idzie w parze z czułością☺ [emoji123] [emoji123][emoji123].

Pierwszy test nad wodą typowo sandaczową - ,,Puchar Rybnika '' wypadł zadowalająco - ponad 30 sandaczyków w przedziale 30/45cm.

Przynęty 4''/5'' na główce 12/15/20gram .

Z rana żarły ostro i na łódce razem z bratem,każde branie wyraźne -ciągniemy rybki (maluchy) jedną za drugą -jest git.

Nagle aura psuje się deszczyk kropii wiatr siada ,a razem z nim brania [emoji53]

I tu Tsuri Zander thrill zaczął robić przewagę, nawet najdelikatniejsze trącenia i przygniecenia ciąłem bezbłędnie ,co brata zaczęło irytować☺☺ A mocy przy zacięciu też temu patykowi nie brakuje - także osobiście polecam! A najlepsze to jest to ,że już po godzinie łowienia wędka tak leżała mi w łapie jakbym nią łowił z pół roku!!! Trzeba przyznać ,że ktoś zrobił dobrą robotę no i cena nie boli ,myślę i słyszę od znanych łowców ,że ta firma może ostro namieszać nie tylko na polskim rynku☺

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Ja posiadam !

Wrażenia są lepsze niż się spodziewałem,kij x-fast i faktycznie jest naprawdę szybki ,ale co mnie cieszy najbardziej to idzie w parze z czułością☺ [emoji123] [emoji123][emoji123].

Pierwszy test nad wodą typowo sandaczową - ,,Puchar Rybnika '' wypadł zadowalająco - ponad 30 sandaczyków w przedziale 30/45cm.

Przynęty 4''/5'' na główce 12/15/20gram .

Z rana żarły ostro i na łódce razem z bratem,każde branie wyraźne -ciągniemy rybki (maluchy) jedną za drugą -jest git.

Nagle aura psuje się deszczyk kropii wiatr siada ,a razem z nim brania [emoji53]

I tu Tsuri Zander thrill zaczął robić przewagę, nawet najdelikatniejsze trącenia i przygniecenia ciąłem bezbłędnie ,co brata zaczęło irytować☺☺ A mocy przy zacięciu też temu patykowi nie brakuje - także osobiście polecam! A najlepsze to jest to ,że już po godzinie łowienia wędka tak leżała mi w łapie jakbym nią łowił z pół roku!!! Trzeba przyznać ,że ktoś zrobił dobrą robotę no i cena nie boli ,myślę i słyszę od znanych łowców ,że ta firma może ostro namieszać nie tylko na polskim rynku☺

[emoji6]Pozdrawiam7983b5d7b4e15a03d923b5c29abce2ac.jpg

• Like 1

Sorry ale chyba majstrowi się krzyżaczek przesunął jak płytki układał, grunt że dużo za robotę nie wziął.

Weź Przemek te badyle na zlot w grudniu, tak jak gadaliśmy mam nadzieję że się pojawisz.

Sam kładłem a ze mnie taki glazurnik jak z koziej itd... :-)

Przelotki LTS ??? w KR. Pewnie chiński SIC :-).

ABU , westin i kilka innych też są w ten wynalazek zbrojone.

Od 2 tygodni kochaną żone urabiam żeby mi nic nie wymyśliła. Chyba będę :-)

Co do przelotek - zależy w której serii:

Passion - Fuji  Torzite Titanium  K series

Zander Trhill - Fuji Alconite + szczytowa Fuji SIC

Emotion - Sea Guide HERO HI-Grade LTS

....no i sprawdziłem to Emotion 722-6. Tak się składa, że właśnie Twój. :D

Po pierwsze opis wyrzutu jest z czapy. Zdecydowanie zaniżony. Z pewnością nie jest to ani wędka do 7g, ani od 0,5g. Przy zarzucaniu jest wyczuwalny, mocny, dwufazowy takt szarpnięcia. Występuje ewidentne przesztywnienie na wysokości 2-3 przelotki licząc od szczytu. Zarzucałem 6g główką + gumka 5cm. Wędka ta niczym specjalnym nie wyróżnia się z pośród całej rynkowej sieczki z kraju kwitnącego ryżu. :) No może po za dizajnem "silnie japońskim" tak przecukrzonym, że śmiało może walczyć o palmę pierwszeństwa chińskiej Cepelii. Jeszce naklejeczki z pokemonami powinni poprzyklejać ! :D

Jeżeli już coś może łączyć tą wędkę z Polską to kolor dekieleczków, kapselków i innych świecidełków. Fioletowy. Idealny do łowienia w czasie Adwentu.  B)

Nie zaskoczyłeś mnie swoją opinią :)

A teraz ode mnie.

Woda testowa o głębokości 2-3m z minimalnym oraz zerowym uciągiem. Kołowrotek Stradic FA 2500, plecionka P-Line 0,08. wiatr słaby lub miejscami brak.

Taka korba kij wyważa dobrze - nie leci na pysk, na pewno można użyć trochę lżejszego. Dolnik krótki - nie przeszkadza. Linka w przelotkach przesuwa się gładko, rzuty są normalne (ani bliskie ani spektakularnie dalekie). Z racji że chciałem przede wszystkim ocenić przydatność patyka do łowienia tym, do czego ją kupiłem (czyli małe gumy na lekkich główkach), nie zabrałem wobków i obrotówek.

Zacząłem od 2,5g plus kajtek 2``. Patyk ledwo gada. Kajtek 3`` i 4g jako tako. Kij się ładuje, ale stukanie po kamieniach jakieś takie słabo wyczuwalne, więc w ruch poszło 10 gr i twister ok 5cm i zdziwienie, bo wędka się nie skończyła, i sądzę że o 12 plus wąska guma spokojnie można łowić w górnej granicy komfortu. Myślę jednak że dla tak ciężkiej przynęty nie będzie mocy w blanku aby skutecznie zaciąć ryby. Pomimo tego, że kij wydawał się aż za szybki na sucho, w warunkach połowu już taki nie jest. Ugina się szeroko i progresywnie aż po rękojeść. Jak dla mnie ugięcie M-F.

Złowiłem dwa mikro okonki, zaliczyłem kilka brań i obcinkę jakiegoś kaczodziobego łobuza. Ryby brały niezwykle delikatnie, wręcz anemicznie, więc jak z czułoścą wędki na przekazywanie brań-za mała próba by jednoznacznie określić. Mój sposób łowienia to obserwacja plecionki i dodatkowo koncentracja na przekazywanych impulsach do ręki. Na pewno, gdybym obserwował szczytówkę żadnego (no, może bez tego z obcinką) brania bym nie zauważył.

Reasumując - dla mnie kij przeciętny, bez fajerwerków. Mam na niego pomysł - zastąpi mi Majora i Avida (LXF-2) na niewielkiej zaporówce z dużą populacją małych/średnich okoni i około wymiarowych szczupaków (traktuję je tam jako przyłowy), które będę łowił na małe gumy oraz twarde lekkie przynęty.

Szukałem kija do 350zł. 2.30-2.40, do 120g wagi, nie kija od szczotki i nie krowiego ogona. Powinien rzucić obrotówkę 2-3 i utrzymać ją w nurcie, woblerki 5-7cm 5-8gram, 3 cm lekkie wahadełka,nie wklejke !, i nie z rękojeścią za łokieć. Żeby nie rozerwał pyszczka małemu okoniowi i utrzymał wymiarowego szczupaka. Żeby nie leciał na pysk bo tego nienawidzę.

Poza tym Tsuri 802-10 i Dam Microflex 2.30 do 15g nie znalazłem nic....

Dziś znów 3 godz z tym kijem i tylko się utwierdziłem w tym że dobrze wybrałem :-)

Aha i pojęcie stukania główki w dno jest mi obce bo w rzece gumami nie łowię a na zaporówce z głębokością ~2 metry z czego jest 1 metr mułu to sobie można w dno pukać...

Edytowane przez przemo_w
  • Like 3

Mam te kije od 2 sezonów nic lepszego nie widzę w sklepach w tym przedziale cenowym super kije sporo rybek na Wiśle powyciagaly.Szczytowka jest mocniejsza żeby dało się poprowadzić wobka albo obrotowe. A jak chcecie widzieć branie na szczytowce to kupcie sobie wklejke . Wedki są tak czułe że wszystko czuć w ręce. Dobrze wywazone i jakość pierwszorzedna. Pozdr

• Like 4