Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 To tak na oko to ciecze w myjce też się nagrzewają od samych ultradźwięków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Nabądłem kiedyś myjkę z myślą między innymi o kołowrotku i po pierwszym użyciu jakoś entuzjazm gwałtownie mnie opuścił. Przyszło umyć garść mosiężnych winding checków po polerowaniu pastą. No i po pierwsze nie za bardzo chciały się umyć, w wodzie z detergentem mimo grzania. A potem z lekka pociemniały. Nie żebym się jakoś bardzo wystraszył, tylko mi się się nie chce kombinować, co by tu wlać do myjki żeby było dobrze dla wszystkich części. Bo tu mosiądz, tam aluminium, dalej jeszcze plastik i czasem guma. Mycie łożysk najlepiej moim zdaniem wykonać benzyną ekstrakcyjną, która chyba też może być użyta w myjce, ale nie sprawdzałem.Spece od protetyki mają różne płyny do myjek. Niektóre wyraźnie opisane, że do metali kolorowych i tworzyw sztucznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Sama woda, nawet z detergentem to niewiele zbierze, a w przypadku smarów to już w ogóle słabo to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Firmy jubilerskie oferują nawet płyny do mycia zegarków ultradźwiękami. Trzeba pewnie trochę poszukać czegoś skutecznego. Na pewno podstawowe płyny sprzedawane często razem z myjkami odpadają ze względu na alkaliczny odczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Powtórzę, co pisałem wcześniej - izopropanol. Może być czysty, ja stosuję z wodą, bo wtedy lepiej zbiera osad, kurz, itp nieoleiste zabrudzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Ja myślałem o alko, ewentualnie mix alko z wodą destylowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 W sensie etanol? Bo izopropanol to też alkohol tylko trochę lepiej zbiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 30 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2024 Tak, izopropanol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi