Skocz do zawartości
  • 0

Mały ponton, alternatywa dla belly boat/kajaka

Wojtasz

Pytanie

Panowie pływa ktoś z Was na typowo małym pontonie, który jest ultra mobilny, jako alternatywa dla belly boat /kajaka. Chodzi mi po głowie malutki ponton, który wezmę na plecy, wszędzie zwoduje i będę mógł komfortowo wędkowac na małych zbiornikach. Z belly dużo bujania, kajak drogi, a w tym roku już się szarpnalem na nowy silnik i wolnej kasy brak...

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej.Miałem podobny dylemat co Ty.Też szukałem pontonu małego i co ważne transport  pontonu  na łowisko stanowił motocykl.Szukając i przeglądając różne fora jak i opinie zdecydowałem się na ponton firmy Tokarex ale przed decyzją zadzwoniłem do tej firmy i polecili mi ponton Kolibri K-240 TL.Na dzień dzisiejszy a mineło 4lata jestem  z niego bardzo zadowolony .

• 0

Znalazłem w garażu pompkę INTEX do zapalczki. Kupiłem ją ładnych parę lat temu do pływadełka.  Byłem w szoku, napompowała ponton dosłownie w chwilę. Tylko jest jeden problem... przepala mi bezpiecznik w zapalniczce, chciałem w domu napompować ponton drugi raz, ale już się nie dało. Macie na to jakiś sposób? Dać mocniejszy bezpiecznik czy lepiej nie kombinować? Zna ktoś się na tym ;)

• 0

Zasada jest taka, że NIGDY nie zamienia się bezpiecznika na większy od takiego jaki jest przewidziany.
Trzeba znać instalację: jaki przekrój przewodu i "dokąd idzie"- bo może nie bezpośrednio do aku a poprzez jakieś "moduły/przekaźniki"?

Jeśli bym tego nie wiedział to zrobił bym osobną instalację lub wybrał się do kogoś kto sprawdzi obwód zapalniczki.
U mnie pompknie nie przepala, a może pompka uszkodzona (zwarte zwoje silnika)?

Edytowane przez ObraFM
  • Like 1

• 0

Znalazłem w garażu pompkę INTEX do zapalczki. Kupiłem ją ładnych parę lat temu do pływadełka. Byłem w szoku, napompowała ponton dosłownie w chwilę. Tylko jest jeden problem... przepala mi bezpiecznik w zapalniczce, chciałem w domu napompować ponton drugi raz, ale już się nie dało. Macie na to jakiś sposób? Dać mocniejszy bezpiecznik czy lepiej nie kombinować? Zna ktoś się na tym ;) ?

Obetnij końcówkę do zapalniczki, dorób sobie zwykłe klemy krokodylki i pompuj z akumulatora. Standardowy aku 7ah od echa wystarczy na kilka pompowań. Ja dorobiłem sobie do takiej pompki końcówkę od starej pompki nożnej - wkładasz w zawór, nie trzeba trzymać i samo się pompuje, jest czas na zmontowanie wędek itp.
  • Like 1

• 0

Powoli kompletuje sprzęt na szczupaki z leśnych jeziorek. Muchówka już do mnie jedzie, pozostało kupić coś do pływania.

Waham się między pontonem i kajakiem. Co lepiej sprawdzi się na zarośnięte leśne jeziorka i starorzecza? Wędkować będę raczej sam. Ekwipunek podstawowy, kilkudniowych wypraw nie zamierzam robić. Może czasem spływ rzeką max 10-12 godz razem z wędkowaniem.

Droga z auta od wody? Najdalej 100 m.

Belly boat fajna sprawa ale u mnie odpada.

• 0

Witam, na muchę z kajaka  nie łowiłem,z pontonu tak,ponton max 270/280 cm ze sztywną podłogą, łatwy w transporcie  na plecach :) waga o  ~`45 kg,  bardzo stabilny możesz łowić na stojąco co za tym idzie łatwiej się rzuca,  kij trzymasz wyżej lustra wody  , w kajaku siedzisz ,a dobrze jest co jakiś czas rozprostować nogi ,dobrze układa się na podłodze running line ,  jest  bardziej mobilny  na wodzie od wynalazków typu belly boat ,  zdecydowanie polecam do muchowania  ponton

• 0

Spływ z nurtem jeżeli twoja prędkość jest równa prędkości wody wszystko będzie się kręcić.

Jeżeli spowolnisz lekko wtedy powinien iść prosto, no chyba że będzie wiater...

Ja pływam 280 z kilem i dotykam dna na ok 15-20cm. Jeżeli weźmiesz bez kila powinno 10cm wystarczyć.

Jednak do twoich zastosowań zastanowił bym się nad 200cm pontonem.

270-280 to juz kawał gumy

https://www.youtube.com/watch?v=v-fTv4v-7jE

Edytowane przez Tresor

• 0

nord91 - poszukaj czegos z pełna podłogą... zwłaszcza jeśli chcesz go używac wiecej niz kilka razy w roku... przy spiningu stabilne oparcie bardzo pomaga... pawęż też nie zaszkodzi, masz nawet więcej miejsca w środku...

przykład:

https://allegro.pl/oferta/ponton-elling-forsage-270-na-ryby-gwarancja-nowy-7168139113

nie wiem co jest warta firma, poszukaj podobnych...

sensowny kolibri chyba nie zmiesci się w budżecię :)

https://allegro.pl/oferta/ponton-kolibri-km-300d-promocja-gwarancja-tokarex-6572498501

mocno polecam kolor biały - brudzi się od wody, ale za to się nie nagrzewa od słońca, a to bardzo ważne w lecie!!!

Edytowane przez czarny1