Skocz do zawartości
  • 0

Mały ponton, alternatywa dla belly boat/kajaka

Wojtasz

Pytanie

Panowie pływa ktoś z Was na typowo małym pontonie, który jest ultra mobilny, jako alternatywa dla belly boat /kajaka. Chodzi mi po głowie malutki ponton, który wezmę na plecy, wszędzie zwoduje i będę mógł komfortowo wędkowac na małych zbiornikach. Z belly dużo bujania, kajak drogi, a w tym roku już się szarpnalem na nowy silnik i wolnej kasy brak...

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie ma problemu z rozkładaniem przy niskich temp.?

Nie, bo układasz tę książkę  mniej więcej tak  _/\_  pośrodku pontonu nabitego na 30%. Wtedy nogą przyciskasz /\ i ona się rozkłada sama. Sztywność nie jest specjalnym ograniczeniem.

Mam dwie dętki - 330 i fiorda 230. Napiszę tak - ze względów logistycznych, na niedużą wodę zwłaszcza - krótkie akcje o tej porze roku wygodnie jest zabierać mniejszy. Wygoda wiadomo mniejsza, ale przeważają względy logistyczne. Fiord ma swoje lata i pewnie pójdzie jako materiał na łaty, wtedy będę myślał o K260+airmata+pawęż. + pompka elektryczna stosowna. 

Masz jeden tobołek, który rozwijasz, pompujesz, płyniesz. w 5 minut się ogarniesz podejrzewam. Tak czy owak, dla komfortu logistycznego nad samą wodę decydująca będzie masa napędu i zasilania.

• 0

A już chciałem brać 300tkę i nagle znowu wątpliwości ;)  Czyli dla jednej osoby wystarczy 260? W czym air mata jest lepsza? Do stania także jest lepsza? Czy tylko wpływa na szybkość rozłożenia + izolacja podłogi? :) 

• 0

Nie spiesz się z zakupem, poczekaj aż ktoś w temacie airmaty się odezwie.

Sprawdziłem jedną rzecz- kluczowy parametr dla łowienia stojąc- czyli szerokość dętki. Seria KM jest szersza, 300 ma 160cm szerokości 280 ma 148 cm. Także KM280 + książka będzie w zupełności wystarczająca dla solisty- moim zdaniem oczywiście. Seria K jest zazwyczaj węższa, mniejsza średnica balonów. Za to lżejsza i łatwiejsza do zwinięcia.

• 0

Airmata podłoga ( dmuchana) ze specjalnego PVC , ciśnienie robocze :

AIRMATA       0,54atm-0,95atm     0,55bar-0,97bar

Ogólnie zachowuje się jak podłoga sztywna ( sklejka , aluminium ) ; wagowo : przy 330 podłoga aluminiowa 19 kg ; sklejka 17 kg ; airmata 7 kg.

Uwagi : przy naszym hobby airmata narażona na przebicia kotwicami  :)

440b154672e2f0b6med.jpg

• Like 2

• 0

Ok to nie dla mnie, będę musiał wziąć pełną. Łowiąc będę miał na pontonie podbierak, echosondę z akumulatorem oraz silnik elektryczny i akumulator oraz dużą skrzynkę z przynętami. 280 wystarczy?

Nie wiem jak duża jest Twoja duża skrzynka z przynętami, ale taki zestaw ogarniam w pojedynkę na dętce 2,7. Znajdzie się jeszcze miejsce na jakieś jedzenie i picie. Aha, jak pływam po Odrze, używam spaliny 9,9 z linią. Też jakoś ogarniam, choć jestem myślami nad 3,3m z uwagi na bezpieczeństwo na większej wodzie (mój ponton 2,7 jest z gatunku dość delikatnych),

• 0

Ok to nie dla mnie, będę musiał wziąć pełną. Łowiąc będę miał na pontonie podbierak, echosondę z akumulatorem oraz silnik elektryczny i akumulator oraz dużą skrzynkę z przynętami. 280 wystarczy?

Km 260 może być mały.Mam 280 i dla jednej osoby jest ok.Podłoga książka(śmiało na niej stoję,bez żadnych obaw),jest miejsce na podbierak,skrzynkę,gaśnicę,echo z akumulatorem.

Targam ponton 150m do wody,potem niosę wiosła,gaśnicę,skrzynkę a na końcu silnik 4km.

Lekko nie jest ale da radę.

Nie idź w 260...

Edytowane przez tost
  • Like 1

• 0

Plastykowe są tanie i poręczne w transporcie- składasz i rolujesz je z pontonem. Większe pneumatyki są wygodniejsze - mają lepsze własności terenowe, plastykami w piasku nie pojeździsz, a na większym kółku dmuchanym to i owszem. Oczywiście pneumatyki to droższa zabawa.

• 0

Ostateczni wziąłem 300tkę z pełną podłogą :)  W przyszlym tygodniu będzie u mnie.

I słusznie moim zdaniem.

Bo jeśli nie jest się w stanie za jednym razem wziąć pod pachę (dosłownie) wszystkiego- to tak samo mało zabawne jest kilkukrotne targanie sprzętu jak i małego czy większego pływadła.

Czyli kółka muszą być, a jeśli są- to czy mniejszy czy większy to wsio ryba.

• 0

Jestem już po pierwszej wizycie nad wodą, rozłożenie zajęło mi 20min, złożenie 15min, wszystko z pompką nożną :)  Szukam aktualnie jakiejś pompki, mam fajną na oku ale to 500zł. Muszę trochę odczekać bo moja mnie zabije :)