Skocz do zawartości

Sprawdzona odzież na górskie wyprawy

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie już wcześniej wyraziłem swoje zdanie odnośnie propozycji ubioru, niemniej jednak czuję się zobowiązany do komentarza posta kolego @Konstanty, szczególnie po lekturze punktu nr 1...

od1. Nie znam takich butów. Ale znam takie w których po 10h jest tylko wilgotno. RAKÓW broń boże nie kupujcie bo sobie krzywdę zrobicie... w nich trzeba UMIEĆ chodzić... a w polskich warunkach dla przeciętnego turysty nie mają ŻADNEGO zastosowania...

ad2. Kijki się przydają (odciązają kolana, pomagają utrzymać równowagę) ale na pewno nie są konieczne. 

ad3. J/W.

ad4. J/W (zimą ok, latem zdecydowanie polecam coś szybkoschnącego i przewiewnego).

ad5. Zdecydowanie TAK

ad6. ... bez przesady... w bawełnianych galotach chodzi się równie przyjemnie....

ad7. Przydatny... i najmniej uniwersalny

ad8. Fajny bajer, zastępuje sweter, niemniej jednak nie jest konieczna

ad9. TAK aczkolwiek przy windstoperze bym się nie upierał

ad10 TAK

ad 11 każdy będzie ok - wszystko kwestią ceny i wygody

ad12 w zimie pakiet obowiązkowy + czekolada/batony

ad13 bardzo przydatne

ad14 Osobiście kładę wosk na buty (tylko)

Pozdrawiam :)

moja lista powstała po górskich doświadczeniach

a Kolega i tak zrobi to, na ile mu budżet będzie pozwalał

tylko niech pod uwagę bierze wagę szpeju - bo o tym też warto pamiętać

ps: ad 1 - ja znam, bo mam ;-)

moja lista powstała po górskich doświadczeniach

a Kolega i tak zrobi to, na ile mu budżet będzie pozwalał

tylko niech pod uwagę bierze wagę szpeju - bo o tym też warto pamiętać

ps: ad 1 - ja znam, bo mam ;-)

Aaaa... w sumie to je też znam i mam - gumaki się to cudo zwie.

Cieszę się że wycofałeś się rakiem.

Pozdrawiam

tak, gumofilce

taki nowy model: rakogumofilce dokładnie

w sam raz na Blanca ;-)

miałem na myśli to że zrezygnowałeś z polecania raków koledze który dopiero stawia pierwsze kroki...

Cieszę się że wszedłeś w polecanych rakach na MtBlanc a jeszcze bardziej że z niego zszedłeś (tam są konieczne).

Zastanów się jednak co, gdzie i do kogo piszesz bo wprowadzasz w błąd.

miałem na myśli to że zrezygnowałeś z polecania raków koledze który dopiero stawia pierwsze kroki...

Cieszę się że wszedłeś w polecanych rakach na MtBlanc a jeszcze bardziej że z niego zszedłeś (tam są konieczne).

Zastanów się jednak co, gdzie i do kogo piszesz bo wprowadzasz w błąd.

wg mnie: jeżeli Kolega chce zimą chodzić  - nawet po Karkonoszach - to powinien mieć choćby czterozębne raczki turystyczne

wcześniej powinien nauczyć się zakładać, chodzić (w stuptutach), odpinać

zrobi, jak zechce

• 2 tygodnie później...

Chcialbym pochwalic sie jakie buty kupilem (pierwsze) buty na gorskie wyprawy czy sa dobre czy chu.... czas pokaze. https://www.decathlon.pl/buty-trek-700-mskie-id_8398953.html?gclid=CjwKCAjwhOvPBRBxEiwAx2nhLq20MVfBix8HvX5Ceuj6nNoiiiU6KrT2acnZfZZRP8RDNwGog3mTjRoC7SoQAvD_BwE nie wiem czy ktos ich uzywa/ uzywal? Nadadzą sie? Bardzo wygodnie leza na nodze. Buty wyposażone w podeszwy Vibram . Twarda mocna podeszwa

Edytowane przez Szerman

Bez urazy kolego Szerman, ale w tych piniędzach to jest w czym wybierać, no może stówkę czy dwie trzeba by było dołożyć, ale warto ... Firmy podawane były powyżej. No chyba, że te forclazy produkuje dla deca jakaś solidna firma to wtedy posypię głowę popiołem w co jednak śmiem wątpić.

Mam 30 dni na zwrot towaru wiec nic straconego. Firmy podane powyzej nie mam kurcze gdzie przymierzyć

Fakt, bez przymiarki ciężko bardzo. Oczywiście towar można zwrócić, ale wtedy dodatkowe koszty będą niestety bo paczka kosztuję chyba 11 zł. Plus jest taki, że gdybyś się zdecydował na zakup innego rozmiaru to wysłaliby Ci go już bez dodatkowych kosztów. Zdarzyło mi się tak raz czy dwa.

tak jak pisałem - idź do Polarsportu

wylistuj szpej, który jest Tobie potrzebny

zapytaj o rabaty

weź na raty - jak tak zrobiłem (niektóry sprzęt kupiłem z 35 % rabatem!)

w Wwie:

Polar Sport
ul. Łucka 18
00-845 Warszawa

Kontakt:
warszawa@polarsport.pl
(22) 114 82 24
+48 607 070 544

Sklep czynny od poniedziałku do piątku 11:00 - 19:00 
w sobotę od 11:00 - 17:00.

W Warszawie alpinsklep na Batorego i horyzont gdzieś w okolicach starego Miasta. Godziny pracy musisz sobie sprawdzić. Ale nie skreślał bym tych butów Quechua jeśli wygodne. Miałem model tańszy, nie pamietam jaki dokładnie to sporo posłużyły. Choć z drugiej strony jak ktoś napisał to dokładając stôwe czy gòra dwie można mieć już coś z topowych marek. W Decathlonie widywałem buty Aku czy Asolo. W Piasecznie w tym Factory są sklepy outdorowe i widziałem tam markowe buty. Opcji jest sporo, w końcu to Warśawa ????

• 1 miesiąc temu...

W zasadzie już wcześniej wyraziłem swoje zdanie odnośnie propozycji ubioru, niemniej jednak czuję się zobowiązany do komentarza posta kolego @Konstanty, szczególnie po lekturze punktu nr 1...

od1. Nie znam takich butów. Ale znam takie w których po 10h jest tylko wilgotno. RAKÓW broń boże nie kupujcie bo sobie krzywdę zrobicie... w nich trzeba UMIEĆ chodzić... a w polskich warunkach dla przeciętnego turysty nie mają ŻADNEGO zastosowania...

ad2. Kijki się przydają (odciązają kolana, pomagają utrzymać równowagę) ale na pewno nie są konieczne. 

ad3. J/W.

ad4. J/W (zimą ok, latem zdecydowanie polecam coś szybkoschnącego i przewiewnego).

ad5. Zdecydowanie TAK

ad6. ... bez przesady... w bawełnianych galotach chodzi się równie przyjemnie....

ad7. Przydatny... i najmniej uniwersalny

ad8. Fajny bajer, zastępuje sweter, niemniej jednak nie jest konieczna

ad9. TAK aczkolwiek przy windstoperze bym się nie upierał

ad10 TAK

ad 11 każdy będzie ok - wszystko kwestią ceny i wygody

ad12 w zimie pakiet obowiązkowy + czekolada/batony

ad13 bardzo przydatne

ad14 Osobiście kładę wosk na buty (tylko)

Pozdrawiam :)

uwaga:

"dali im raki"

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22796824,wyziebieni-wyczerpani-i-nieodpowiednio-ubrani-na-szczycie-sniezki.html#BoxNewsImg&a=66&c=96

Doczytaj  - "... oraz sprowadzono przy użyciu lotnej asekuracji"

"ukazał się gęsty las..."                            "...krzyży"  - trochę zmienia prawda?

moje zdanie jest oczywiste: raki - nawet w użyciu turystycznym (nie taternickim, alpinistycznym czy himalaistycznym) mogą ułatwić górską przygodę

zarówno przy wejściu, jak i zejściu (zwłaszcza)

i nie jest to rocket science

ps: przy lotnej mogliby ich zholować nawet zamarzniętych (owinęliby w NRC i byłoby ok)

nie rozumiem odradzania komuś wzięcia raków w Karkonosze

i tyle w temacie

• 1 rok później...

A zrobią na zamówienie?

Może dziwny jestem, ale jak mam do wyboru dobrej jakości produkt polski i zagraniczny to wybieram polski, chyba że to polska firma "z fabryką w Chinach", wtedy skłaniam się ku Chinom. W Hanzelach chodzę już kilkanaście lat i zastrzeżeń co do jakości, wykonania, wygody, funkcjonalności nie mam. 

• Like 1