Skocz do zawartości
  • 0

SIMRAD Go XSE - czy ktoś używa ?

bankroot

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Raczej nie carbon.

Carbon to EVO2

no bez przesady Evo2 ma rozdzielczość ekranu jak Elite Ti, do Carbona mu trochę brakuje w tej mierze

Navico jednak trochę różnicuje marki, Evo2 to takie inne Elite Ti/Ti2 bo z multidotykiem ale nadal Evo2 nie ma Gensies Live czyli robienia map w locie co ma już Lowrance Ti/Ti2. Nawet cenowo ELite Ti/Ti2 jest zblizone do Evo2, a Evo3 to półka cenowa HDS Live/Carbon. Każde z nich ma swoje "plusy dodatnie" i "plusy ujemne"

• 0

Jak dla Elite Ti 2 to bardziej seria GO w Simradzie... Choć jako użytkownik GO 9 XSE i niegdyś Elite TI (1 gen ) nie widzę plusów dodatnich poza robieniem batymetrii. jeśli już mówimy o Elitce Ti 2 ( zerżnęli zewnętrzny GPS 10kHz jak było to już od dawna w simradzie i chyba serii HDS Carbon i nowszych..

Dla Simrada GO różnica na plus to : Jakościowo, sprzętowo, operacyjnie i swoją pracą to ciut wyższa półka i tutaj nie ma żadnej dyskusji...  Nigdy mi się nie zawiesił, zajefajny wyświetlacz, pełny dotyk , wygląd, dość kompatybilna wielkość, brak guzików - w tym przypadku dla mnie to plus.

• Like 1

• 0

Ściągnij palcem w dół górne MENU na ekranie głównym , i włącz/wyłacz suwak czy jakoś tak to szło :)

Pozdro

Ps. Kupiłeś z Totalscanem czy AI 3in1 ?

Edytowane przez cabage

• 0

Żeby rozwiać dywagacje sprzętowe, proponuję, by użytkownicy odczytali z menu systemowego - " o urządzeniu"(about) i wypisali tutaj flaczki:

Moje NSS9 Evo3:

Rozdzielczość: 1280x720

256MiB+15GB 2GiB PCB 2 G31_00_T11

NSS12 Evo3   1280x800

256MiB + 15GB  2GiB  PCB 3   G31_00_T15

• Like 1

• 0

Ściągnij palcem w dół górne MENU na ekranie głównym , i włącz/wyłacz suwak czy jakoś tak to szło :)

Pozdro

Ps. Kupiłeś z Totalscanem czy AI 3in1 ?

Byłem sprawdziłem...i dzięki za pomoc. Jestem niestety trochę rozczarowany ale nie Twoja w tym wina. W Lowrance jest autoukrywanie i myślałem, że w Simradzie też taka funkcja jest. Niestety tu można tylko włączyć i wyłączyć boczny pasek, szkoda bo w Lowrance fajnie to działa.

• 0

panowie, czy może ktoś podzielić się wiedzą, kiedy w Simrad, będzie możliwość tworzenia własnych map.

Pisałem do serwisu w tej sprawie, ponoć kiedyś w przyszłym roku. Dokładny czas nie jest znany.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

W czwartek pisałem, dwaj różni ludkowie odpisali, bo niechcący zdublowalem posta.

W pewnym sensie to rozumiem politykę firmy, bo simrady po morzach pływają co są wgrane bazowo albo na kartach pamięci.lowrance jest brandem wędkarskim i posiada ten bajer.

Niemniej to nieco irytujace, że nawet elity to mają coś czego nie ma Evo, a z jednego korpo pochodzą .

• 0

panowie, wczoraj mój simrad zaczął pisać mapy, oczywiście we współpracy z kartą navionics, opcja była dostępna już jakiś czas temu ale zapominałem sprawdzić. mój simrad to,GO7XSR, z softem 18.3 i przetwornikiem active imaging 3all1, z bocznymi sonarami robi naprawdę kawał mapy po jednym przepłynięciu. wcześniej miałem HB helix di z AC i byłem zachwycony jakośćią map, kolorystyka cieniowanie było Super, w navionicsie już tak ładnie i czytelnie nie jest ale może to kwestia przyzwyczajenia oka.

• 0

panowie, wczoraj mój simrad zaczął pisać mapy, oczywiście we współpracy z kartą navionics, opcja była dostępna już jakiś czas temu ale zapominałem sprawdzić. mój simrad to,GO7XSR, z softem 18.3 i przetwornikiem active imaging 3all1, z bocznymi sonarami robi naprawdę kawał mapy po jednym przepłynięciu. wcześniej miałem HB helix di z AC i byłem zachwycony jakośćią map, kolorystyka cieniowanie było Super, w navionicsie już tak ładnie i czytelnie nie jest ale może to kwestia przyzwyczajenia oka.

Robi kawał mapy za jednym przejściem, bo interpolacja jest duża i algorytm wymyśli ci mapę na jej podstawie. Jeżeli chcesz dokładności, pływaj gęsto, co 25m albo w kratkę. Mało zawracania, długie trasy równolegle do siebie.

Reszta to kwestia przyzwyczajenia, choć kolorowe izobaty są bardziej informacyjne dla mnie niż te w wersji od Navionics Elementy 2d w 3i1 są dokładnie takie same jak w podstawowym ducerze 83/200. Jak mapujesz, to powinieneś użyć 200khz.

W przyszłym roku ponoć ma być już Genesis live w simradach, ale w ub. roku mówiono to samo......

• Like 1