Skocz do zawartości
  • 0

SIMRAD Go XSE - czy ktoś używa ?

bankroot

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dla map 2d może być i 83khz, 200khz zalecali dla map 2d z twardoscia dna- waski stozek . Chirp wedle forum reefmaster nie biora udzialu wiekszego przy.mapach cieniowanych 2d.Jeśli dane dla.map 2d , to.moga być esy floresy, linie proste itd. Jest podstawą przy mozaikach. Ogólnie simrad ma inne palety.niz lowrance. Maxi mapa np. Dużo ładnie wygląda w lowrance niż simrad

Edytowane przez siarq

• 0

Dla map 2d może być i 83khz, 200khz zalecali dla map 2d z twardoscia dna- waski stozek . Chirp wedle forum reefmaster nie biora udzialu wiekszego przy.mapach cieniowanych 2d.Jeśli dane dla.map 2d , to.moga być esy floresy, linie proste itd. Jest podstawą przy mozaikach. Ogólnie simrad ma inne palety.niz lowrance. Maxi mapa np. Dużo ładnie wygląda w lowrance niż simrad

Pozwolę się nie zgodzić , bo o dokładnej rzeźbie pisałem.[emoji16]

Każdy ostry zwrot to zmiana kąta ducera=zmiana głębokości. Czasami, jak robione jest to na szybkości przy pływaniu od brzegu do brzegu ,na mapie widoczne są jęzory wchodzące w wodę- właśnie z tego powodu. Co do ducera-im węższa wiązka, tym dokładniejsze odwzorowanie dna, zmniejsza się szansa na pominięcie szczegółów na dnie- martwa strefa jest węższa. To akurat mam wypraktykowane na lodzie, gdzie żuk jest niewidoczny w wiązce 20 kHz na samym dnie, a w 8 stopniach praktycznie od razu widać jak jedzie do góry.

Zawodowy mapbuilder z RPA, czyli pan Easton używa do mapowania airmara P66.

Ja powoli kończę swoje zabawy, zostały mi 3 jeziorka do zrobienia i finito.

Gdybym miał tę wiedzę na początku trałowania jezior, moje mapki wyglądały by inaczej.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

• 0

Panowie, czy ktoś miał problem z bocznym sonarem w 7go xse? Od pewnego czasu boczny zaskakiwał po 2-3 uruchomieniu echa. Po ostatniej aktualizacji jest czarny ekran. Wszystkie inne widoki działają bez problemu.

Edytowane przez mrufa8

• 0

Jeżeli aktualizowałeś sprzęt i po aktualizacji przestało działać prawdopodobnie musisz wybrać ręcznie przetwornik w ustawieniach echosondy, wygląda na to że masz jakiś klasyczny ducer i nie będzie widzieć sprzętu.

Chyba że czegoś nie zrozumiałem i problem tkwi w czymś innym ?

Edytowane przez cabage

• 0

Jeżeli aktualizowałeś sprzęt i po aktualizacji przestało działać prawdopodobnie musisz wybrać ręcznie przetwornik w ustawieniach echosondy, wygląda na to że masz jakiś klasyczny ducer i nie będzie widzieć sprzętu.

Chyba że czegoś nie zrozumiałem i problem tkwi w czymś innym ?

Głupie pytanie..ale możesz mnie naprowadzić gdzie ustawia się go ręcznie?

Edit: mam , tylko czy wszystko śmiga to zobaczę chyba nad wodą

Edytowane przez mrufa8

• 0

już wszystko jasne, bez odnowienia subskrypcji  Navionics niestety sonar chart live nie działa, odnowienie karty koszt 121euro, przy obecnym kursie 550 zł,nowa mapa

649zł porażka.

ktoś słyszał o jakimś możliwym ominięciu, takiej wysokiej opłaty, ktoś coś prywatnie? :)  :ph34r:

• 0

już wszystko jasne, bez odnowienia subskrypcji  Navionics niestety sonar chart live nie działa, odnowienie karty koszt 121euro, przy obecnym kursie 550 zł,nowa mapa

649zł porażka.

ktoś słyszał o jakimś możliwym ominięciu, takiej wysokiej opłaty, ktoś coś prywatnie? :)  :ph34r:

Rób własne mapy na podstawie logów zebranych. Nazbieraj danych, potem ściągnij triala Reefmastera 1.6 i zrób sobie własne mapy, które będą działały zawsze i za free. 

• 0

Rób własne mapy na podstawie logów zebranych. Nazbieraj danych, potem ściągnij triala Reefmastera 1.6 i zrób sobie własne mapy, które będą działały zawsze i za free. 

pobrałem program ale lekko nie jest, trial 14 dni potem trzeba słono płaćić. wszystko po angielsku, to ponad moje siły, czekam na kolejną aktualizację mojego simrada może dołożą genesis map, albo coś takiego żeby mapy robić, był by luz, jak nie trzeba myśleć nad inną sondą.

• 0

pobrałem program ale lekko nie jest, trial 14 dni potem trzeba słono płaćić. wszystko po angielsku, to ponad moje siły, czekam na kolejną aktualizację mojego simrada może dołożą genesis map, albo coś takiego żeby mapy robić, był by luz, jak nie trzeba myśleć nad inną sondą.

Otóż nie trzeba. W wersji 1.6 można cofnąć kalendarz windowsa do dnia instalacji i generować mapy dalej. 

Nie spodziewaj się w tej wersji simrada GL, ponoć może w następnej będzie i w tedy być może łaskawie wydadzą update. To sprzęt morski, masz pływać na preinstalowanych mapach morskich i finito. 

Z reefmasterem mogę pomóc, jak bedziesz miał chęci napisz priva z mailem, napiszę co i jak - a jak będziesz chciał to wbiję ci na kompa i pomogę. 

• Like 1

• 0

Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam.

Jak będzie mapowanie za Free to bardzo dobre wieści :)

Dawaj czym prędzej znać:D

• 0

Czytałem note release, nic o tym nie było. Natomiast koledzy ze wschodu wyniuchali, że skończy się możliwość downgrade softu po zakupie nowego echa, produkowanego obecnie.  20.0 i nie niżej.