bankroot Opublikowano 16 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Pytanie jak w temacie.Od niedawna posiadam i mam parę pytań .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 (edytowane) Dla map 2d może być i 83khz, 200khz zalecali dla map 2d z twardoscia dna- waski stozek . Chirp wedle forum reefmaster nie biora udzialu wiekszego przy.mapach cieniowanych 2d.Jeśli dane dla.map 2d , to.moga być esy floresy, linie proste itd. Jest podstawą przy mozaikach. Ogólnie simrad ma inne palety.niz lowrance. Maxi mapa np. Dużo ładnie wygląda w lowrance niż simrad Edytowane 16 Sierpnia 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Dla map 2d może być i 83khz, 200khz zalecali dla map 2d z twardoscia dna- waski stozek . Chirp wedle forum reefmaster nie biora udzialu wiekszego przy.mapach cieniowanych 2d.Jeśli dane dla.map 2d , to.moga być esy floresy, linie proste itd. Jest podstawą przy mozaikach. Ogólnie simrad ma inne palety.niz lowrance. Maxi mapa np. Dużo ładnie wygląda w lowrance niż simradPozwolę się nie zgodzić , bo o dokładnej rzeźbie pisałem.[emoji16]Każdy ostry zwrot to zmiana kąta ducera=zmiana głębokości. Czasami, jak robione jest to na szybkości przy pływaniu od brzegu do brzegu ,na mapie widoczne są jęzory wchodzące w wodę- właśnie z tego powodu. Co do ducera-im węższa wiązka, tym dokładniejsze odwzorowanie dna, zmniejsza się szansa na pominięcie szczegółów na dnie- martwa strefa jest węższa. To akurat mam wypraktykowane na lodzie, gdzie żuk jest niewidoczny w wiązce 20 kHz na samym dnie, a w 8 stopniach praktycznie od razu widać jak jedzie do góry.Zawodowy mapbuilder z RPA, czyli pan Easton używa do mapowania airmara P66. Ja powoli kończę swoje zabawy, zostały mi 3 jeziorka do zrobienia i finito.Gdybym miał tę wiedzę na początku trałowania jezior, moje mapki wyglądały by inaczej. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Panowie, czy ktoś miał problem z bocznym sonarem w 7go xse? Od pewnego czasu boczny zaskakiwał po 2-3 uruchomieniu echa. Po ostatniej aktualizacji jest czarny ekran. Wszystkie inne widoki działają bez problemu. Edytowane 8 Listopada 2019 przez mrufa8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Wybierałeś ręcznie przetwornik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Wybierałeś ręcznie przetwornik ?Był ostatnio odpinany i przypinany do ekranu, ale nic takiego nie robiłem. Mógłbyś mi przybliżyć tę opcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Jeżeli aktualizowałeś sprzęt i po aktualizacji przestało działać prawdopodobnie musisz wybrać ręcznie przetwornik w ustawieniach echosondy, wygląda na to że masz jakiś klasyczny ducer i nie będzie widzieć sprzętu. Chyba że czegoś nie zrozumiałem i problem tkwi w czymś innym ? Edytowane 8 Listopada 2019 przez cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Jak tylko wrócę do domu i dobiorę się do echo, to dam znać czy pomogło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Jeżeli aktualizowałeś sprzęt i po aktualizacji przestało działać prawdopodobnie musisz wybrać ręcznie przetwornik w ustawieniach echosondy, wygląda na to że masz jakiś klasyczny ducer i nie będzie widzieć sprzętu. Chyba że czegoś nie zrozumiałem i problem tkwi w czymś innym ?Głupie pytanie..ale możesz mnie naprowadzić gdzie ustawia się go ręcznie? Edit: mam , tylko czy wszystko śmiga to zobaczę chyba nad wodą Edytowane 8 Listopada 2019 przez mrufa8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Pany, jak usunąć obraz tej ogromnej łódki z mapy, albo zmienić na jakiś punkt lub coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Pany, jak usunąć obraz tej ogromnej łódki z mapy, albo zmienić na jakiś punkt lub coś podobnego?Duża łódka to tryb 3d chyba w menu mapy. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 count_martin3z Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Sprawdzę i dzięki, ale chyba dałem 2d. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 witam, panowie może nie na temat ale zapytać muszę, czy ktoś zwas może mi powiedzieć, czy po roku użutkowania novinicsa i bez odnowienia subskrypcji będzie nadal możliwe pisanie własnych map w simradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 już wszystko jasne, bez odnowienia subskrypcji Navionics niestety sonar chart live nie działa, odnowienie karty koszt 121euro, przy obecnym kursie 550 zł,nowa mapa 649zł porażka. ktoś słyszał o jakimś możliwym ominięciu, takiej wysokiej opłaty, ktoś coś prywatnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 już wszystko jasne, bez odnowienia subskrypcji Navionics niestety sonar chart live nie działa, odnowienie karty koszt 121euro, przy obecnym kursie 550 zł,nowa mapa 649zł porażka. ktoś słyszał o jakimś możliwym ominięciu, takiej wysokiej opłaty, ktoś coś prywatnie? Rób własne mapy na podstawie logów zebranych. Nazbieraj danych, potem ściągnij triala Reefmastera 1.6 i zrób sobie własne mapy, które będą działały zawsze i za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Rób własne mapy na podstawie logów zebranych. Nazbieraj danych, potem ściągnij triala Reefmastera 1.6 i zrób sobie własne mapy, które będą działały zawsze i za free. pobrałem program ale lekko nie jest, trial 14 dni potem trzeba słono płaćić. wszystko po angielsku, to ponad moje siły, czekam na kolejną aktualizację mojego simrada może dołożą genesis map, albo coś takiego żeby mapy robić, był by luz, jak nie trzeba myśleć nad inną sondą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 pobrałem program ale lekko nie jest, trial 14 dni potem trzeba słono płaćić. wszystko po angielsku, to ponad moje siły, czekam na kolejną aktualizację mojego simrada może dołożą genesis map, albo coś takiego żeby mapy robić, był by luz, jak nie trzeba myśleć nad inną sondą.Otóż nie trzeba. W wersji 1.6 można cofnąć kalendarz windowsa do dnia instalacji i generować mapy dalej. Nie spodziewaj się w tej wersji simrada GL, ponoć może w następnej będzie i w tedy być może łaskawie wydadzą update. To sprzęt morski, masz pływać na preinstalowanych mapach morskich i finito. Z reefmasterem mogę pomóc, jak bedziesz miał chęci napisz priva z mailem, napiszę co i jak - a jak będziesz chciał to wbiję ci na kompa i pomogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jak sam zarobisz dobrze mapę to będzie ZAWSZE lepsza niż każda robiona live. Postaraj się zrobić tak jak Maciej proponuje. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Update do Simradów wyszło: https://www.simrad-yachting.com/globalassets/simrad/support-and-warranty/software-documents/20.0_release_notes_simrad_nso_nss_series.pdf 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Sama sonda znajdzie po podłączeniu do wifi? Czy trzeba ręcznie plik podstawić? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Sama sonda znajdzie po podłączeniu do wifi? Czy trzeba ręcznie plik podstawić? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaW menu systemu trzeba podać key wifi, potem zaznaczyć że ma się łączyć i tak będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mercoss Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Oki, dzięki. Ostatnio coś mi znalazła sama. Ale chyba na nie dotyczy serii go. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaJak będzie mapowanie za Free to bardzo dobre wieści Dawaj czym prędzej znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Witam wszystkich, 20.05.2020r Simrad wydał nową aktualizację 20.0, wygląda na to że dogadali się navionicsem i wraz z nowym softem włącza się sonar chart bez konieczności odnowienia licencji. Dodam że na sofcie 18.3 pojawiał się komunikat o konieczności odnowienia licencji ppdczas próby uruchomienia sonarchart. Miałem informacje z pierwszej ręki od simrad us, że będzie możliwość pisania map na żywo ale nie sądziłem że w komitywie z Navionicsem. Wczoraj zainstalowałem nowy soft dzisiaj sprawdzę czy mam powody do radości. Pozdrawiam. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaCzytałem note release, nic o tym nie było. Natomiast koledzy ze wschodu wyniuchali, że skończy się możliwość downgrade softu po zakupie nowego echa, produkowanego obecnie. 20.0 i nie niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Więc tak, nie wszystkie funkcje navionicsa działają ale sonarchart działa robi mapy live...wreszcie.[emoji2] nie trzeba odnawiać licencji. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bankroot
Pytanie jak w temacie.
Od niedawna posiadam i mam parę pytań ....
Top użytkownicy dla tego pytania
81
47
39
34
Popularne dni
4 Gru
34
5 Sie
20
28 Paź
18
29 Mar
16
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 81 odpowiedzi
cabage 47 odpowiedzi
count_martin3z 39 odpowiedzi
siarq 34 odpowiedzi
Popularne dni
4 Gru 2018
34 odpowiedzi
5 Sie 2018
20 odpowiedzi
28 Paź 2018
18 odpowiedzi
29 Mar 2018
16 odpowiedzi
Popularne posty
siarq
o co bys sie martwil w Polsce ? masz gwarancje wysylasz i tyle. Masz do kogo sapac, masz gwaranta, masz rzecznika praw konsumenta , nie widze żadnego problemu w PL.
Koza11
Paweł, Krzysiek @ nurek28 ma tę maszynkę. Generalnie - obsługuje totalscana i ss3d, nie rysuje map poprzez GenesisLive, bo jej nie posiada- jak każdy simrad. To chyba z grubsza. Na morze też się nada
SkiDivPL
Właśnie na stronie Simrada zauważyłem nową wersję "siódemki", ma oznaczenie XSR. Na pierwszy rzut oka różni się obsługą 2 kart sim. Szkoda, że na stronie nie ma porównania. https://www.simrad-yachting
Opublikowane grafiki
347 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi