Skocz do zawartości

Kołowrotki spinningowe ABU Garcia Revo (MGX, SX)

PolMart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie - krótkie pytanie . Ktoś coś  ?? Słyszał ? Wie na ten temat ABU Revo MGX Spin? Konstrukcja wydaję się dosyć poprawna - waga niska , cena przystępna. Warto zawracać sobie tym głowę  ? Nie podaję specjalnie metody połowu ,rozmiaru itp- chodzi mi ogólnie o Waszym zdaniu na ten temat.

Czy na siemano i daiwiiie się świat kończy ? Czy raczej nie koniecznie  ? :)

post-61406-0-82756600-1449566549_thumb.jpg

Akurat tego modelu nie przerabiałem(nowość)ale zeszły sezon starałem się operować Abu Revo Sx 40. Konstrukcyjnie,wizualnie,to klon Penna Atlantisa. Nawój był ok,sama praca też. Używałem do boleniowania. Niestety miał wadę zupełnie dyskwalifikującą...podczas opadów deszczu,kiedy już namókł odpowiednio :D ,praktycznie stawał w miejscu.Smarowanie nie poprawiało specjalnie sytuacji,niby kręcił ale ciężko. Po wyschnięciu wracał do normy. 

Może dałoby się to ogarnąć,ale w tym czasie bliźniaczy Atlantis rozpoczął tzw."ząbkowanie"...to wszystko działo się podczas obecności wśród Autorytetów z TJ,diagnoza była wyjątkowo precyzyjna...do pieca :D

Zostałem posiadaczem "nudnego"TP 2015 i o dziwo nawet kąpiele w odrzańskich wodach mu służą ;)  :D

Jeśli masz ochotę wydać w granicach "tysia"+- to tak,pozostaje tylko Daiwa i Shimano

Edytowane przez Ricci
  • Like 1

Akurat tego modelu nie przerabiałem(nowość)ale zeszły sezon starałem się operować Abu Revo Sx 40. Konstrukcyjnie,wizualnie,to klon Penna Atlantisa. Nawój był ok,sama praca też. Używałem do boleniowania. Niestety miał wadę zupełnie dyskwalifikującą...podczas opadów deszczu,kiedy już namókł odpowiednio :D ,praktycznie stawał w miejscu.Smarowanie nie poprawiało specjalnie sytuacji,niby kręcił ale ciężko. Po wyschnięciu wracał do normy. 

Może dałoby się to ogarnąć,ale w tym czasie bliźniaczy Atlantis rozpoczął tzw."ząbkowanie"...to wszystko działo się podczas obecności wśród Autorytetów z TJ,diagnoza była wyjątkowo precyzyjna...do pieca :D

Zostałem posiadaczem "nudnego"TP 2015 i o dziwo nawet kąpiele w odrzańskich wodach mu służą ;)  :D

Jeśli masz ochotę wydać w granicach "tysia"+- to tak,pozostaje tylko Daiwa i Shimano

Bardzo rzeczowa recenzja :)  Pytanie = odpowiedz :) Dziękuję kolego

Młynek jest już dostępny w FM , ktoś tam na alle... oferuje . Biorąc pod uwagę , że na tegorocznym Efttex'ie zdobył nagrodę dla najlepszego stałoszpulowca i wagę ma rzeczywiście piórkową , to może być ciekawa alternatywa dla magnezowo-Ci4+-zaionowych japońców w kategorii UL . Tylko czy ktoś już tym kręcił w realu ? Cena poniżej tysia ...

• 3 miesiące temu...

Witam, rowniez interesuje mnie w/w model. Potrzebuje kreciolka do lekkiego spiningu i wybor padl wlasnie na Abu lub cos z gamy shimano, np TP 2500s. Oba kolowrotki to swiezaki i ciezko dokopac sie do jakis konkretnych opini czy testow. Z mojej strony za Revo przemawia nagroda efttex, ultra lekkosc, druga szpula zapasowa (czego w twin powerach brak) i ogolnie fajnie sie prezentuje ;-) watpliwosci to oczywiscie made in China i ogolnie mala popularnosc tych kolowrotkow na rynku i oczywiscie wsrod wedkarzy. Shimano to shimano, wiadomo, ale ten brak drugiej szpuli eh... Kreciolka chce podpiac do fishmakera II 1-7 g. Prosze o ewentualna pomoc, rade czy opinie o powyzszych mlynkach, zadnego do tej pory nie mialem w reku wiec przed kupnem bede sie sugerowal waszymi komentarzami. Pozdrawiam.

Hahaha w Norwegii ten kołowrotek kosztuje 3999nok hahaha. Chyba jestem jeszcze za biedny na takie eksperymenty :-). Zostane przy tanich stradickach :-)

Jak dla mnie to cholernie ważny jest sposob w jaki jest ukladana linka. Shimano robi to perfekcyjnie.

Edytowane przez Jack__Daniels

Aaa to zmienia postac rzeczy bo mi sie chcialo i 2x4000 i 1x3000 nawijaja idealnie. Znajdz chwile czasu i bedzie git.

Najbardziej przejechalem sie na Slammerze i Battlu. Battle poszedl do ludzi a Slamera uzywam tylko w morzu z duzym obciazeniem. Oba nawijaly beznadziejnie.

Nawija w porzadku,  bardzo lekki ale wydaje sie solidny. Puki co nie znalazlem rzeczy której mogłbym  sie przyczepić. Długo szukalem tak lekkiego i przyjemnego w obsłudze kolowrotka.   Mitchell mag pro extream  pfluger patriarch i dam hybrid bardzo blado przy nim wypadają. Jak sie zachowa po zamoczeniu nie wiem i nie bede prowokował takiej sytuacji. Przy wyborze ogladalem jeszcze abu stx, stx ishore i cos tam jeszcze jednak te nie miały szpuli dodatkowej a podobno sporo trzeba za nie dopłacic,  cięższe były i niewiele tańsze. Był tez stradic hg i jakiś biomaster daiwa freams, ninja (ta najszybciej schowałem spowrotem do pudełka) ryobi slamem najbardziej byłem zawiedziony na 5 sprzedanych 3 wróciło na reklamacje i to szybko.  Było tego sporo podczas wybierania co pamietałem to przytoczyłem. Jak coś sie rypnie dam znać.

PS mimo dwuczęściowego body i wysokiego przelozenia 6:2:1 zdarzało się że potok doganiał przynęte:)

Edytowane przez Kunasz63

Używałem Abu Garcia Revo, tylko modele SX.  I powiem tak. Nawój i hamulec - bajka. Ale jak popada, zamoczysz go, czy coś  w tym stylu, to kołowrotek po prostu stanie. Pozbyłem się go bez wahania. Zdarza mi się wędkować w różnych warunkach, w różnej pogodzie. Przerobiłem sporo kołowrotków, ale tylko ten jak trochę popadało, pod niewielką przynętą pracował jakby chciał, a nie mógł. Przerobiłem 2Abu SX i w każdym występował ten sam problem. Mocno się zraziłem, więc nie wiem, czy jeszcze kiedykolwiek dam szansę tej firmie.

Edytowane przez kleniu25

• 2 tygodnie później...

Chociło mu o model revo S na 2106. Ten model nie ma nowej przeładni jaką sobie wymyślili na ten rok.

Mówił o teście własnie revo S (ze starym typem przekładni) z premier (z nowym typem->AMGearing).

AMGearing ma każdy model POWYŻEJ revo S 2016.

Edytowane przez infernovip

Dzisiaj dostalem mojego mgx, jutro odsylam... Cos trzeszczy niemilosiernie przy kreceniu korbka (chyba, ze ten typ tak ma, masakra),kabłąk tez nie pracuje jak nalezy (czyt. Jak na maszynke tej klasy). Ogolnie abu sprawia srednie wrazenie juz przy pierwszym kontakcie, taka raczej droga zabawka, jestem bardzo rozczarowany bo dalem sie uwiezc magii marketingu zamiast na chlodno podejsc do tematu. Czas poszukac czegos z rodziny shimano/daiwa.

• Like 2