Iluzjonista Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Szukając niebanalnych kołowrotków, przekopałem temat wszerz i wzdłuż. Jest jedna rzecz, która trapi nie tylko flagowe modele kołowrotków firmy Abu, mianowicie "przepuszczające" łożysko jednokierunkowe pod wpływem niskich temperatur. To jest pewnik, niepodważalny. Firma o tym wie, jednak nie potrafi zapobiec temu zjawisku, od lat. Nie wiadomo, czy problemem jest technologia, czy też rodzaj zastosowanych środków smarnych, ale fakty są faktami. Iną kwestią jest dokładne określenie tych "niskich" temperatur, zakresu, jednak problem wystąpi na pewno. Na popularnym portalu aukcyjnym można czasem kupić kołowrotki tej firmy pochodzące ze zwrotów reklamowych, które w opisie mają charakterystyczny zapis: "przepuszczające łożysko jednokierunkowe". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Na popularnym portalu aukcyjnym można czasem kupić kołowrotki tej firmy pochodzące ze zwrotów reklamowych, które w opisie mają charakterystyczny zapis: "przepuszczające łożysko jednokierunkowe". Nie śledzę portalów aukcyjnych non stop, ale jakoś nie widziałem sprzętu w dobrej cenie z tym dopiskiem ... Nie miałem mgx tylko nim troszkę porzucałem. Przyjemna konstrukcja. Za to mam alc bf 7 i jest to mój podstawowy multiplikator od bodajże 3 lat, którego używam najczęściej. Faktem jest, że nie spędzam nad wodą zbyt wiele czasu i górą co rzucał to pewnie z 5 gram. Nie używałem go też poniżej - 5 stopni. Zwykle było to w granicach 0 do - 2 i nie miałem problemów z oporówką o jakich piszesz. Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iluzjonista Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Temat nie dotyczy multiplikatorów firmy Abu, tylko kołowrotków, które w przeciwieństwie do tych pierwszych mają opisaną przypadłość. Np. na popularnym niemiecki forum jest treściwy wątek, który porusza opisane kwestie. Multiplikatory Abu i klasyczne kołowrotki Abu to dwa różne światy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Temat nie dotyczy multiplikatorów firmy Abu, tylko kołowrotków, które w przeciwieństwie do tych pierwszych mają opisaną przypadłość. Np. na popularnym niemiecki forum jest treściwy wątek, który porusza opisane kwestie. Multiplikatory Abu i klasyczne kołowrotki Abu to dwa różne światy. Dzięki za rozjaśnienie tego hmmm zagadnienia. Przyznam, że korbami za bardzo się nie interesuję także cenna informacja na przyszłość. Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Dziękuję za info. Chyba nie będę ryzykował, brałem go pod uwagę ze względów wizualnych bo pasowałby do pstrągówki. Myślałem, że te górnopólkowe ABU są solidniejsze i pracują przyzwoicie, hmm....No nic trzeba będzie znowu przeprosić się z Vanfordem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Miałem MGXtreme 2500S na japoński rynek (nie mylić ze zwykłym mgx). Moim zdaniem bardzo fajny kołowrotek, lekki 170g, plynnie pracował, bardzo dobry hamulec. Udało mi się go wylicytować za niecałe 9stówek. W komplecie były 2 zapasowe knobiki korkowy i EVA, fajny futerał. Oporówka nie przepuszczała a sprzedałem bo był zbyt wolny 4.7:1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 4 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2023 Użytkuje już ktoś Abu Garcia Revo SX? Jakie wrażenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 Witam.Miał ktoś do czynienia z kołowrotkami Abu Garcia CARABUS AG SX/STX 1000 i mógłby coś o nich napisać. Jakie wrażenia z użytkowania, czy ma precyzyjny hamulec itp. ?W necie są bardzo rozbieżne dane na temat wagi tych młynków. Znalazłem informacje, że ważą 200g, 206 i 246g, która wersja jest prawdziwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2023 (edytowane) Użytkuje już ktoś Abu Garcia Revo SX? Jakie wrażenia?Ostatnio na czerwcowym wyjeździe miałem Revo ALX 4000, po trzech dniach odciski na palcach. Złe wykonanie uchwytu kołowrotka, reszta ok. Edytowane 23 Lipca 2023 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 (edytowane) Ostatnio na czerwcowym wyjeździe miałem Revo ALX 4000, po trzech dniach odciski na palcach. Złe wykonanie uchwytu kołowrotka, reszta ok. Wiem, że wiekszość osób trzyma wędkę w ten sposób, że stopka kołowrotka jest między palacami, ja uważam to za błąd. Nie wiem kiedy to nastapiło ale lata temu, chyba nieświadomie zacząłem trzymać kij tak jak na zdjęciu i uważam, ze taki chwyt jest najlepszy pod wieloma względami. Co jeszcze mozesz napisac o kołowrotku pomijając odciski? Edytowane 27 Lipca 2023 przez brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 27 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2023 (edytowane) Brak łożysk w knobie tulejki, można wymienić, brak uszczelnienia po stronie korbki, łatwo tam się może dostać woda piasek itp.Reszta na plus. Co trzymania wędki się nie wypowiadam. Edytowane 27 Lipca 2023 przez Marcin70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubuski Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2023 Użytkuje ktoś z was Abu Garcia REVO3 X 4000MSH? Te nowe modele też tak klękają jak te opisywane w tym temacie? I najważniejsze, do jakiej gramatury one są? Opisy jak zawsze piękne, ale sama waga nie wskazuje aby wytrzymał sezon ciągania 50/60g przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Użytkuje ktoś z was Abu Garcia REVO3 X 4000MSH? Te nowe modele też tak klękają jak te opisywane w tym temacie? I najważniejsze, do jakiej gramatury one są? Opisy jak zawsze piękne, ale sama waga nie wskazuje aby wytrzymał sezon ciągania 50/60g przynęty. Kupiłem ostatecznie jakoś latem Revo3 SX 4000H i jestem zadowolony. Dzisiaj z racji wyprzedaży dokupiłe jeszcze 2 sztuki w mniejszych rozmiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 Są tutaj jacyś uzytkownicy Revo3 Winch SP30? Poproszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2024 Skończyło się na tym, że kupiłem jeden (są teraz w dobrej cenie) akilka dni później zamówiłem drugi. Fajne kołowrotki do wolnego łowienia, w sam raz na zimne miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi