Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Ballistic LT

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak oni to zrobili... ale posiadam model daiwy GB w rozmiarze 4000 i ma obudowę całą z zaion wraz z rotorem. Ilość łożysk tą samą co ballistic LT 4000 ale wagowo różnica  bardzo duża....??? jak oni to zrobili hmm??? chyba że zmniejszyli znacznie większość korpusu lub cieńszą obudowę?

Edytowane przez woblery L.E.

Nie wiem jak oni to zrobili... ale posiadam model daiwy GB w rozmiarze 4000 i ma obudowę całą z zaion wraz z rotorem. Ilość łożysk tą samą co ballistic LT 4000 ale wagowo różnica  bardzo duża....??? jak oni to zrobili hmm??? chyba że zmniejszyli znacznie większość korpusu lub cieńszą obudowę?

Cały kołowrotek jest mniejszy gabarytowo włącznie z rotorem i szpulą

• 3 tygodnie później...

Miałem okazję ostatnio pobawić się tym ballistickiem. Strasznie małe te nowe daiwy. Wręcz zabawkowe bym powiedział.Co do pracy to hmm... kręci jakoś mnie się wydaje znacznie gorzej niż moja daiwa GB. Tzn jest jest jakiś delikatny szumik ze środka ale akurat to mi nie przeszkadzało. Bardziej dochodziły dziwne odgłosy ze środka ze skrajnych położeń posuwu góra jak i dół takie jak by przeskakiwanie.Zastrzegam że miałem okazję pokręcić jednym egzemplarzem. Jak bym miał wybierać to bym wybrał jednak daiwę GB która też jest z zaionu i wygląda jak dla mnie lepiej.Na pewno o wiele lepiej kręci niż ten egzemplarz ballistic-a

Wraz z całą serią "LT Concept" Daiwa wprowadziła dwa nowe rozmiary, 2500 i 4000, które nie mają swoich odpowiedników w starej rozmiarówce tej firmy.

Znalazłem filmik, na którym pokazane są oba nowe rozmiary w porównaniu do starszych modeli - ciekawe jak się to ma do rozmiarów Shimano 2500 i 4000 - wyglądają podobnie, ale prawdopodobnie Daiwy mają nieco szersze szpule. Co do porównania z modelem BG, o który zapewne chodziło - nie jest on wykonany z Zaionu - body jest z aluminium, a rotor z (raczej miękkiego) kompozytu, ale jest bardzo udaną konstrukcją i tylko niewiele cięższą.

Ponieważ cena Ballistic'a i Prorex'a LT jest u nas stsonkowo wysoka, jestem jeszcze bardziej ciekaw jakiego rodzaju przekładnię zastosowali w tańszych modelach Exceller LT i Fuego LT. Jeśli mechanicznie są tak samo dobre jak BG to jest to bardzo ciekawa propozycja do wszystkich zastosowań spinningowych w Polsce, z wyjątkiem może sumowania ;) Pozdrawiam!

https://www.youtube.com/watch?v=JEJXs6FSySs

Wraz z całą serią "LT Concept" Daiwa wprowadziła dwa nowe rozmiary, 2500 i 4000, które nie mają swoich odpowiedników w starej rozmiarówce tej firmy.

Znalazłem filmik, na którym pokazane są oba nowe rozmiary w porównaniu do starszych modeli - ciekawe jak się to ma do rozmiarów Shimano 2500 i 4000 - wyglądają podobnie, ale prawdopodobnie Daiwy mają nieco szersze szpule. Co do porównania z modelem BG, o który zapewne chodziło - nie jest on wykonany z Zaionu - body jest z aluminium, a rotor z (raczej miękkiego) kompozytu, ale jest bardzo udaną konstrukcją i tylko niewiele cięższą.

Ponieważ cena Ballistic'a i Prorex'a LT jest u nas stsonkowo wysoka, jestem jeszcze bardziej ciekaw jakiego rodzaju przekładnię zastosowali w tańszych modelach Exceller LT i Fuego LT. Jeśli mechanicznie są tak samo dobre jak BG to jest to bardzo ciekawa propozycja do wszystkich zastosowań spinningowych w Polsce, z wyjątkiem może sumowania ;) Pozdrawiam!

https://www.youtube.com/watch?v=JEJXs6FSySs

Nie chodziło mi o daiwę BG tylko o GB ona jest cała z zaionu. W zasadzie to praktycznie jak caldia. Mocna maszynka.Ballistic 4000 wygladał przy niej jak zabawka.Również odbiegał pracą na minus.Chciałem co prawda kupić model 2500 lub 3000 ale zniechecił mnie zabawkowy design.Chyba kupię też GB z rozmiaru 2500.

Nie chodziło mi o daiwę BG tylko o GB ona jest cała z zaionu. W zasadzie to praktycznie jak caldia. Mocna maszynka.Ballistic 4000 wygladał przy niej jak zabawka.Również odbiegał pracą na minus.Chciałem co prawda kupić model 2500 lub 3000 ale zniechecił mnie zabawkowy design.Chyba kupię też GB z rozmiaru 2500.

A co to za Daiwa GB?

Nie chodziło mi o daiwę BG tylko o GB ona jest cała z zaionu.

Nie widziałem jeszcze daiwę GB - wcześniej googlowałem i niczego nie znalazłem oprócz modelu BG  ;)

Mógłbyś podlinkować jakiś opis albo dokładny model?

Edit: Czy chodzi o model Generation Black?

Edytowane przez kineret

Nie widziałem jeszcze daiwę GB - wcześniej googlowałem i niczego nie znalazłem oprócz modelu BG  ;)

Mógłbyś podlinkować jakiś opis albo dokładny model?

Edit: Czy chodzi o model Generation Black?

http://daiwafishing.com.au/products/generation-black/

• 2 tygodnie później...
pewnie tak kołowrotek gabarytowo mniejszy od stradicaC3000 , i pojemność szpuli producent podaje 0,33 150 metrów

Jaki to rozmiar? Jak ze sztywnością rotora i stopki kołowrotka?

Czy jak podłączysz młynek do wędki stopka ugina się pod obciążeniem? Jak ze sztywnością tego Zaionu? ;)

Jaki to rozmiar? Jak ze sztywnością rotora i stopki kołowrotka?

Czy jak podłączysz młynek do wędki stopka ugina się pod obciążeniem? Jak ze sztywnością tego Zaionu? ;)

Jest to rozmiar 3000-D

Stopka się nie ugina ,a zaion sprawia wrażenie że jest dużo mocniejszy od materiału ci4+ od shimano( pomimo że nie mam nic do zarzuceniu stradicowi )

Dodatkowo ci4+ jest materiałem błyszczącym  a zaion w prorexie jest matowy :P.

Cała  konstrukcja sprawia wrażenie solidnej ;p

Edytowane przez Derrek

• 2 tygodnie później...

Pierwsze kilka wypadów za prorexem lt, kołowrotek sprawuje się wyśmienicie bezszelestna praca plus maślana sprawia że ten model wyśmienicie sprawuje się warunkach bojowych i ten czuły hamulec ATD , max główki jakie używałem 15 gram kołowrotek dużo lepiej daje radę niż shimano stradic ci4+ w rozmiarze 3000, na pewno jest wart swojej ceny .

Edytowane przez Derrek
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...