Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Ballistic LT

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, rotor w Prorex'ie LT nie jest z zaionu. Sztywność taka sama jak Ballistic LT.

BG mają nieco bardziej plastyczne rotory w mniejszych rozmiarach, ale w praktyce nie ma to żadnego znacznia.

opis prorexa  ze strony cormoran dystrybutora Polski 

Rotor ZAION® AIR ROTOR® 

a  taki opis ma rotor balastic 

► AIR ROTOR®

Prorex jest cały zaionu a balastic niestety nie.

Edytowane przez Derrek

Powtórze się - rotor w Prorex LT nie jest z Zaionu i ma taką samą sztywność jak w Ballistic LT.

Miałem je oba na stoisku Daiwy, jeden w jednej ręce, drugi w drugiej - oba rotory są mocne, ale nie jest im blisko do sztywności rotora Saltigi, który jest z zaionu.

Nie, żeby w praktyce miało to jakiekolwiek znaczenie (kiedy ostatnio ktoś słyszał o złamanym rotorze?) ale niemniej jednak jest to wprowadzanie ludzi w błąd.

opis prorexa  ze strony cormoran dystrybutora Polski 

Rotor ZAION® AIR ROTOR®

Pełny opis producenta wygląda tak:

► LT (Light & Tough)  ► Rotor ZAION® AIR ROTOR®  ► AIR ROTOR®  ► Frezowany CNC mechanizm TOUGH DIGIGEAR etc....

Przyapdek? Trudno powiedzieć.

Tak a propos, ten dziwny opis pojawił się na polskiej stronce Daiwy jeszcze przed pojawieniem się obu modeli w sprzedaży i od razu mnie zainteresował, bo z pozoru wygląda to jak typowy błąd "kopiuj wklej", ale na francuskiej stronie http://www.daiwa.fr/produits/moulinets  znalazłem zupełnie inne opisy (załączone poniżej), które odpowiadały również opisom z ze Stanów.

Oczywiście wiele sklepów internetowych w Polsce skopiowało ten opis producenta na swoich stronkach (domniemam, że zgodnie z prawem) wprowadzając tym samym klientów w błąd. Nie jest to ani pierwszy, ani ostatni (ani nawet nie najgorszy) przykład jak jeden z dużych producentów kolowrotków leci w kulki ze swoimi opisami i pokazuje tylko, że zawsze warto na nich uważać.

post-57174-0-14041400-1521106221_thumb.png

Edytowane przez kineret

Krótko mówiąc - jaja :)

Chodzą te prorexy LT bardzo bardzo przyzwoicie, choć BG również pracują fajnie i "gładko", ale ostatecznie zdecydowałem się kupić Fuego jako, że ma najlepszy moim zdaniem stosunek jakości do ceny w naszej części świata.

Edytowane przez kineret
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

Jesli już temat o daiwie z chęcią bym się dowiedział który z nich do 600 zł nada się do okoniowki 6g+ Keitech 3” to max jakim lowie , czy warto dołożyć do stradica ci4 czy lepiej zawinąć coś z daiwy?

Jak masz taki budżet to kup sobie shimano soare.Bardzo dobry do UL. Ewentualnie nie wydawaj tyle kasy i kup daiwe exceler,regal,legalis.

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś ma bezpośrednie porównanie wielkości Shimano w rozmiarze 1000 (Stradic, Vanquish, Stella) do Daiwy LT 1000-2000 (Fuego, Ballistic)?

kołowrotki daiwy są zdecydowanie mniejsze od stradica .

Ale pomimo tego są dużo pojemniejsze , na twoim miejscu nie szukałbym balastica a prorexera lt który jest bez mag seala , bezapelacyjnie dużo lepiej pracuje , Ten olej coś robi z tym mechanizmem że ten kołowrotek ciężej pracuje .

Na Prorexie 3000 LT miałem 2 razy plecionie 150 0,12 podkład , i jeszcze 0,06 i jeszcze miałem dużo miejsca normalnie szok ;p

Edytowane przez Derrek
  • Like 1

kołowrotki daiwy są zdecydowanie mniejsze od stradica .

Ale pomimo tego są dużo pojemniejsze , na twoim miejscu nie szukałbym balastica a prorexera lt który jest bez mag seala , bezapelacyjnie dużo lepiej pracuje , Ten olej coś robi z tym mechanizmem że ten kołowrotek ciężej pracuje .

Na Prorexie 3000 LT miałem 2 razy plecionie 150 0,12 podkład , i jeszcze 0,06 i jeszcze miałem dużo miejsca normalnie szok ;p

Akurat kupiłem Fuego 2000, który całkiem fajnie chodzi. Docelowo jednak szukać będę Vanquisha ’12 1000/C2000 lub ew Stelli ’10 w takim rozmiarze.

• 3 miesiące temu...

Witam!Ostatnio nabyłem daiwe ballistic lt w rozmiarze 1000 pod matagi big pond.Kolowrotek malutki wręcz "zabawkowy",ale po w kreceniu korbki i nawinieciu plecionki czuć w jego pracy moc,spasowanie też na bardzo dobrym poziomie,luz minimalny.material zaion bardzo sztywny nawet uchwyt delfin go nie rysuje.generalnie bardzo dobrze rokuje i mysle ze stradic ci4 ma godnego rywala.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...