Derrek Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Uszczelnieniem i cenąnie tylkoProrex jest wykonany cały zaionu Natomiast balastic ma tylko body z zasionu a rotor z tworzywa takiego jaki jest w fuego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Nie, rotor w Prorex'ie LT nie jest z zaionu. Sztywność taka sama jak Ballistic LT. BG mają nieco bardziej plastyczne rotory w mniejszych rozmiarach, ale w praktyce nie ma to żadnego znacznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 14 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Nie, rotor w Prorex'ie LT nie jest z zaionu. Sztywność taka sama jak Ballistic LT. BG mają nieco bardziej plastyczne rotory w mniejszych rozmiarach, ale w praktyce nie ma to żadnego znacznia.opis prorexa ze strony cormoran dystrybutora Polski Rotor ZAION® AIR ROTOR® a taki opis ma rotor balastic ► AIR ROTOR® Prorex jest cały zaionu a balastic niestety nie. Edytowane 14 Marca 2018 przez Derrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Powtórze się - rotor w Prorex LT nie jest z Zaionu i ma taką samą sztywność jak w Ballistic LT. Miałem je oba na stoisku Daiwy, jeden w jednej ręce, drugi w drugiej - oba rotory są mocne, ale nie jest im blisko do sztywności rotora Saltigi, który jest z zaionu.Nie, żeby w praktyce miało to jakiekolwiek znaczenie (kiedy ostatnio ktoś słyszał o złamanym rotorze?) ale niemniej jednak jest to wprowadzanie ludzi w błąd. opis prorexa ze strony cormoran dystrybutora Polski Rotor ZAION® AIR ROTOR® Pełny opis producenta wygląda tak:► LT (Light & Tough) ► Rotor ZAION® AIR ROTOR® ► AIR ROTOR® ► Frezowany CNC mechanizm TOUGH DIGIGEAR etc.... Przyapdek? Trudno powiedzieć. Tak a propos, ten dziwny opis pojawił się na polskiej stronce Daiwy jeszcze przed pojawieniem się obu modeli w sprzedaży i od razu mnie zainteresował, bo z pozoru wygląda to jak typowy błąd "kopiuj wklej", ale na francuskiej stronie http://www.daiwa.fr/produits/moulinets znalazłem zupełnie inne opisy (załączone poniżej), które odpowiadały również opisom z ze Stanów. Oczywiście wiele sklepów internetowych w Polsce skopiowało ten opis producenta na swoich stronkach (domniemam, że zgodnie z prawem) wprowadzając tym samym klientów w błąd. Nie jest to ani pierwszy, ani ostatni (ani nawet nie najgorszy) przykład jak jeden z dużych producentów kolowrotków leci w kulki ze swoimi opisami i pokazuje tylko, że zawsze warto na nich uważać. Edytowane 15 Marca 2018 przez kineret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) We francuskim katalogu prorex lt ma 3 łożyska więcej . W polskim katogu daiwa BG ma 6 łożysk a w realu 7 więc są błędy. Miałem prorexa lt rękach ale nie pamiętam ile miała łożysk. Edytowane 15 Marca 2018 przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 15 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Krótko mówiąc - jaja Chodzą te prorexy LT bardzo bardzo przyzwoicie, choć BG również pracują fajnie i "gładko", ale ostatecznie zdecydowałem się kupić Fuego jako, że ma najlepszy moim zdaniem stosunek jakości do ceny w naszej części świata. Edytowane 15 Marca 2018 przez kineret 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vann Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Witam.Mam pytanie czy ktoś posiada albo może coś powiedzieć o kołowrotku Daiwa Ballistic LT 1000D-XH . Ewentualnie jak wypada do konkurencyjnego Shimano stradic ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlek Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Jesli już temat o daiwie z chęcią bym się dowiedział który z nich do 600 zł nada się do okoniowki 6g+ Keitech 3” to max jakim lowie , czy warto dołożyć do stradica ci4 czy lepiej zawinąć coś z daiwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Daiwa Exceler LT rozmiar 2000-2500 i masz prawie 300 w kieszeni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jesli już temat o daiwie z chęcią bym się dowiedział który z nich do 600 zł nada się do okoniowki 6g+ Keitech 3” to max jakim lowie , czy warto dołożyć do stradica ci4 czy lepiej zawinąć coś z daiwy?Jak masz taki budżet to kup sobie shimano soare.Bardzo dobry do UL. Ewentualnie nie wydawaj tyle kasy i kup daiwe exceler,regal,legalis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Może ktoś napisze jak sprawuje się Ballistic LT w boju po dłuższym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Czy ktoś ma bezpośrednie porównanie wielkości Shimano w rozmiarze 1000 (Stradic, Vanquish, Stella) do Daiwy LT 1000-2000 (Fuego, Ballistic)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Stradic 1000 średnica 43mm Ballistic 1000 średnica 40mm Twojego Fuego 2000 ma o ile pamiętam 43mm. Ballistic 2000 pewnie też. Nie mam go na stanie żeby porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) Czy ktoś ma bezpośrednie porównanie wielkości Shimano w rozmiarze 1000 (Stradic, Vanquish, Stella) do Daiwy LT 1000-2000 (Fuego, Ballistic)?kołowrotki daiwy są zdecydowanie mniejsze od stradica .Ale pomimo tego są dużo pojemniejsze , na twoim miejscu nie szukałbym balastica a prorexera lt który jest bez mag seala , bezapelacyjnie dużo lepiej pracuje , Ten olej coś robi z tym mechanizmem że ten kołowrotek ciężej pracuje .Na Prorexie 3000 LT miałem 2 razy plecionie 150 0,12 podkład , i jeszcze 0,06 i jeszcze miałem dużo miejsca normalnie szok ;p Edytowane 6 Września 2018 przez Derrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 kołowrotki daiwy są zdecydowanie mniejsze od stradica .Ale pomimo tego są dużo pojemniejsze , na twoim miejscu nie szukałbym balastica a prorexera lt który jest bez mag seala , bezapelacyjnie dużo lepiej pracuje , Ten olej coś robi z tym mechanizmem że ten kołowrotek ciężej pracuje .Na Prorexie 3000 LT miałem 2 razy plecionie 150 0,12 podkład , i jeszcze 0,06 i jeszcze miałem dużo miejsca normalnie szok ;pAkurat kupiłem Fuego 2000, który całkiem fajnie chodzi. Docelowo jednak szukać będę Vanquisha ’12 1000/C2000 lub ew Stelli ’10 w takim rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derrek Opublikowano 6 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Akurat kupiłem Fuego 2000, który całkiem fajnie chodzi. Docelowo jednak szukać będę Vanquisha ’12 1000/C2000 lub ew Stelli ’10 w takim rozmiarze.Jak to się mówi kto bogatemu zabroni , stella za 2 klocki vanqushi za 1,3-1,5 klocka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Skoro mowa o LT to jak na tle Prorex LT i Ballistic LT wypada Caldia LT ? Edytowane 9 Grudnia 2018 przez kezmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Skoro mowa o LT to jak na tle Prorex LT i Ballistic LT wypada Caldia LT ? Raczej słabo, bo różnice cenowe niewielkie. Caldia LT ma body i rotor z zaionu, przekładnię z odlewu jak w tańszych LT.Moim zdaniem nie warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Odpuściłem caldie na rzecz innej konstrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Witam!Ostatnio nabyłem daiwe ballistic lt w rozmiarze 1000 pod matagi big pond.Kolowrotek malutki wręcz "zabawkowy",ale po w kreceniu korbki i nawinieciu plecionki czuć w jego pracy moc,spasowanie też na bardzo dobrym poziomie,luz minimalny.material zaion bardzo sztywny nawet uchwyt delfin go nie rysuje.generalnie bardzo dobrze rokuje i mysle ze stradic ci4 ma godnego rywala. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) Koledzy może ktoś ważyć szpule do rozmiaru 2500D ew 2500DXH ? Interesuje mnie również waga szpulek do Caldi w takim samym rozmiarze. Edytowane 31 Października 2019 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Pojawiła się w Japonii nowa odsłona 19' Daiwa Ballistic i jak dla mnie prezentuje się ten kołowrotek co najmniej bardzo dobrze https://www.daiwa.com/jp/fishing/item/reel/spin_rl/ballistic_lt/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Witam! Bardzo proszę o informację jaki jest rozmiar łożyska pod szpule do Daiwa balistic 2500 lt z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Szpulki pasują ponoć wymiennie z Certate i Caldia wiec powinno byc takie samo. Ja juz swojej nie mam wiec nie podpowiem. Plus taki że pula potencjalnych posiadaczy mogących zmierzyć sie zwieksza :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Witam! Bardzo proszę o informację jaki jest rozmiar łożyska pod szpule do Daiwa balistic 2500 lt z góry dziękuję za odpowiedź!7x11x2.5(3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi