Skocz do zawartości

Kołowrotek Daiwa Ballistic LT

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Średnica szpuli i pojemność wielkości 2500 Daiwy LT i Shimano porównywalna, w Shimano raptem bodajże 2 mm większa.

U Daiwy C3000 to rozmiar rzeczywiście większy od 2500 jeśli chodzi o średnice szpuli, w Shimano szpula tylko głębsza, tej samej średnicy, korpusy w obydwu przypadkach te same co 2500.

Edytowane przez smokwelski

• 1 rok później...

Witam forumowiczów. 

Zastanawiam się nad zakupem nowości na ten rok tj. Daiwa Ballistic EX LT 2500D. 

"Za" przemawiają: cena, waga, magsealed, ilość łożysk.

Czy są jakieś "przeciw"?

Czy toś ma doświadczenia z tym kręciołem?

Edytowane przez DAM

• 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Też zainteresował mnie ten model Ballistic EX LT 3000.Poprzedniego Ballistica LT znam  ale ten EX bez szans pomacać. Może miał ktoś okazje porównać bezpośrednio. W zamieszczonym filmiku jest mowa, że szpula inna od LT-różni się średnicą  czy wysokością nawoju???

Może jakieś wrażenia odnośnie pracy.

Ten luz na koszu jak w poście wyżej to stała przypadłość modelu? 

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Czesc!

Czy mial ktos stycznosc z najnowsza Daiwa ballistic mq lt i moglby sie podzielic wrazeniami?

Witam.

Odpowiem sam sobie na pytanie :) heh

Postanowilem kupic ballistica mq i sam sie przekonac czy jest to kolowrotek warty ~1000zl

Kolowrotek dopiero wpadl w moje rece wiec na relacje z placu boju trzeba bedzie poczekac. Jak na pierwszy kontakt i kręcenie na sucho jest OK. Kolowrotek kreci lekko i płynnie (szumi oczywiscie) w porownaniu do certate lt ma ciezszy start. Duza wyzsza jakosc certaty jest wyraźna ale roznica ceny miedzy nimi tez jest wyraźna :)

Gabarytowo ballistic lt3000 jest troszkę wiekszy od cert lt3000 zarowno rotor jak i body.

Czy jest warty 1000? Nie wiem, czas pokaze.

Nawine linke i wrzuce pare zdjec.

• Like 1

Ja też pewnie zakupie na jesieni lub zimą, zastanawiam się pomiędzy 1000 a 2500. (nie ma 2000) Wagowo 2500 też by była ok do okoniowki, tylko nie chciałbym mieć przy okoniowce kołowrotka większego niż przy sandaczowym kiju, tam mam certate LT 3000D.

A właśnie nie masz czasem certate z liteka C?

Edytowane przez Lucas

Nie mam cert z literka „c”

Mysle ze 2500 byla by idealna do okoniowki. Polecam jednak pomacac ten kolowrotek przed zakupem poniewaz nie sprawia wrazenia wartego 1000zl. Jest ladny, dobrze spasowany, na sucho kreci naprawde dobrze ale jego cena jest troszke wygorowana. Nie mniej jednak fajny kolowrotek. Nie ma co go porownywac do cert czy twin power, to zupelnie inna klasa kolowrotkow. Wydaje mi sie ze jego bezpośrednim konkurentem shimano jest vanford.

Ja właśnie nie mam jakoś zaufania do vanforda, a stradica i tej półki. Kręciłem kilkoma stradicami które trochę popracowały przy bolkach i czuć było nie wiem co.. Przekładanie, czy to łożysko gdzieś tam co lubi paść, Nie wiem ale mój wysłużony slammer 360 chodzi lepiej. Dlatego chciałem coś z Daiwy LT MQ, Szkoda ze caldia mq nie jest na nasz rynek. A i nie chcę raczej wydawać 2 tyś na kołowrotek do okoniowki bo to nie jest moja "koronna dyscyplina", a raczej wiosenne zabicie czasu.

Edytowane przez Lucas