Skocz do zawartości

Daiwa Powermesh

Czez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sukcesywnie uzupełniam braki sprzętowe wędek których z różnych powodów kiedy były dostępne jako nowe nie kupiłem.

Teraz chciałbym zakupić kijek krótki w większej mocy na dużą rybę. Wybór padł na serię powermesch w starej serii tej z oplotem po całości blanku. Czy blanki są dobrze doszacowane pod względem mocy i c.w. Warto szukać i kupić taki kijek czy wartość bedzię raczej kolekcjonerska? Każda informacja pomocna.

Mariusz

Starszego już nie było,niestety :P . Ale jak widać,im kijek starszy,tym lepszy (nie tylko tej firmy),jedynie przelotki w tym kiju to nieporozumienie,podejrzewam,że z pletką to on nie będzie współpracował,za to PowerMesh Phantom już tak,bo był na Fuji SIC-ach,ale znaleźć coś takiego,to raczej niemożliwe,a sam kij był duuużo droższy od zwykłego PM.

• Like 1

Starszego już nie było,niestety :P . Ale jak widać,im kijek starszy,tym lepszy (nie tylko tej firmy),jedynie przelotki w tym kiju to nieporozumienie,podejrzewam,że z pletką to on nie będzie współpracował,za to PowerMesh Phantom już tak,bo był na Fuji SIC-ach,ale znaleźć coś takiego,to raczej niemożliwe,a sam kij był duuużo droższy od zwykłego PM.

Phantom,to luksusowa odmiana Power Mesha.

Przelotki - Fuji SIC. Szczytowa flanged. (fantastycznie wypolerowane). :P

Kijek bardzo starannie wykonany.Komponenty z górnej półki.Korek :) :D  :wub:

Premiera 1990! .Upływ czasu zrobił swoje.Najwłaściwsze miejsce dla tej perełki

to makatka nad kominkiem. ( oczywiście do kompletu EX z 1990).

Dokładnie,od tamtego czasu w technologii wytwarzania kijów prawie nic się nie zmieniło,a jakość spadła,łezka się kręci,kiedy oglądam czasami stare katalogi,DiaFlashe,Phantomy i inne "rupiecie",które w dzisiejszych czasach,gdyby były produkowane,to pewnie nie raz by zaskoczyły niedowiarków,no ale cena mogłaby niektórych zabić,w końcu głównym powodem zaprzestania produkcji DF były koszty produkcji...

Z ciekawości zapytam,masz tego Phantoma? Bo to niesamowicie rzadki kij,widziałem kiedyś jedną,jedyną aukcję i to najkrótszego i najdelikatniejszego modelu.

Ja co jakiś czas zaglądam i poszukuję pierwszych wypustów Power Mesh , ale ciężko coś nabyć . Jednego kupiłem do 14 gram , 213 cm i jestem pod wrażeniem tak magicznego ugięcia .Wędka jak najbardziej użytkowa po małym przelotkowym tuningu . 

Całkowicie się zgadzam.Ugięcie i praca idealne pod woblera.

Wahadełka i obrotówki OK. Gumy niestety nie.

Od współczesnych rozwiązań odstaje spacing  ( 30,20,16 ... wszystkiego 7szt).

Co do jakości polerowania pierścieni, to jestem pod wrażeniem  -   Fuji najpewniej w tym okresie zwolnił 

ze smyczy swoich księgowych.(To w tych "złotych" latach wyrobił sobie renomę. Kupony odcina do dziś)

Uchwyt piękny,ze stopu "amelinium".Rysuje jednak stopkę kołowtotka.  :angry:

To trzymaj bracie dla przyszłych pokoleń,niech wiedzą,że kiedyś liczyła się jakość :) .

Phantom był w 3 długościach,najdłuższy to 9' i 10-40g -fajny uniwersał.

Ja mam zwykłego 2,40 15-40,dość sztywny w porównaniu do Shimano i czuć moc,ponoć dobrze nadaje się na szczupaka z łódki,ale jak wspomniałem,te przelotki to tylko pod żyłkę

Ja mierzę z kolei w starego DiaFlasha,ale gotówki na razie nie mam wystarczająco dużo,ale powoli coś chomikuję.

Co do rysowania stopki-można nałożyć na końce kawałek rurki termokurczliwej i lekko podgrzać-ładnie się obkurczy i będzie stanowić zabezpieczenie przed rysowaniem :) .

Chylę czoła panowie nad Waszą wiedzą na temat tych wędek. To prawda, że czasy gdzie w firmach do powiedzenia mieli więcej konstruktorzy niż księgowi minęły i chyba nie powrócą. Mało kto pozwalał sobie na wypuszczenie bubla. Dziś produkcie przeniesione do Azji cięcie kosztów, jakości, błędne koło. Z drugiej strony zastanawiam się czy za lat dwadzieścia nie będziemy poszukiwać kijów dziś produkowanych. Na razie szukam i czytam, a może kiedyś zapukam do kolegi Punka i poproszę o uszczuplenie Jego arsenału ;-) 

• 7 miesięcy temu...

Powermesh to była udana seria swojego czasu im starsze wypusty tym lepsze bo blanki miały ochronę z prawdziwych plastrów "mesh" a w tych nowszych plaster "mesh" to tylko tapeta dekoracyjna, bynajmniej taką opinie usłyszałem w pracowni Kawalec

Ty pregnant jakie kuźwa plastry? :D

Poczytaj leszczu i specu od WSZYSTKIEGO.

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Witam wszystkich fanow starych PM. Ja osobiscie używam 4 takowych patyków od 2*18gr, 25 gr i 35. Wszystkie w wersji 270cm. Mam modele te troche nowsze bo kupione w latach 2007...2009 gdzie jeszcze można bylo je dostac w sklepach. Szokuja moca mimo pozornej delikatnosci, na wersje do 25 gr wyciagalem bolenie pod 70 cm bez popuszczania linki z kolowrotka. Wersja do 35 gr ma za sobą hol sumka 140cm w bardzo mocnym nurcie gdzie giela sie całkowicie tez rekojeść. Brawa dla konstruktorow bo poszli na calosc budujac te kije. Pomimo tylu lat na każdym z nich przelotki sa cale, omotki niepopękane,korek ok,tak jak i uchwyt. Mimo ze łowilem team dragonami i world championami (ktore sprzedalem) zawsze wracam do swoich Pm i wiem że maja u mnie dożywocie, bo niestraszne są im przylowy i urazy mechaniczne.

Ty pregnant jakie kuźwa plastry? :D

Poczytaj leszczu i specu od WSZYSTKIEGO.

Leszcza to poszukaj u siebie w rodzinie i jeszcze jedno idź do okulisty bo nawet nie umiesz przeczytać mojego loginu.

A jak nie wiesz o czym pisałem wcześniej dzwoń do Zbyszka Kawalca on Ci wszystko wyjaśni co dla ciebie niepojęte HEHEHE..

• Like 1