Skocz do zawartości
  • 0

katy w echosondach + praktyczna wiedza o obrazowaniu pytanie.

gooral

Pytanie

Sorki za przydlugi tytul

Wiec na poczatek ciekawostka mam 597di humminbirda i posiada on nastepujace stozki:

DI 455khz 75stopni oraz 800kHz 45 stopni

standard 455Mhz 16 stopni oraz 200kHz 25 stopni.

hmm a co ze switch fire i dual beam? nie miksuja one obrazu z obu stozkow?

jak to ma sie do echosond loweranca np elite 5 chwalacej sie katem typu 120 stopni (sa 2 f 83 i 200kHz domyslam sie, ze

120 stopni to bardzo szeroko nie powoduje to zaniku szczegolow dna?

ps mark 5x pro ma stozki 60 i 120 stopni.

dziwi mnie, ze obie firmy poszly w tak roznych kierunkach (albo bardzo szeroko, albo bardzo wasko - jakby nei mozna bylo zrobic np 20/30 i 90/100 stopni.

widzial ktos gdzies jakies filmiki pokazujace jak rysuje sie obraz na echosondzie? (symulatory loweranca tego nei oferuja - a wiekszosc stron www pokazuje w kolko te same notatki lowerance/eagle)np. rozumiem, ze luki nei zawsze sie pojawia (ryba musi przeplynac idealnie pod srodkiem stozka by jako luk jak z katalogu byla wyswietlona).

ale w zassadzie jakie sa szanse na zobaczenie jakiejkolwiek ryby jak np mamy 20m wody na 10cm ekranu?

interesowalo by mnie cos ala symulator 3D:

osobna mapa terenu (z mozliwoscia obracania pod kazdym katem)

i na gorze stozek, ktory mozna przesuwac w dowolna strone po mapie i sprawdzac co pokazalby wyswietlacz). ?Istnieje cos takiego? bo juz kiedys probowalem sobie to rozrysowac, ale dochodzi jeszcze zmienna czasu i trzeba by rysowac klatka po klatce chyba a to pracochlonne

ps:

jak to jest, ze moj humminbird pokazuje echo najsilniejsze jako czerwone a w instrukcji dno zaznaczone gruba czerwona linia opisane jest jako miekkie? nie powinno byc na odwrot - im mieksze dno tym jasniejsze (niebieskie to miekki mol a czerwone to skaly?)?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

http://www.e-sonar.pl/webpage/wiazki-i-stozki.html

Trójwymiarowy obraz dna - tylko w komputerze za pomocą programu DrDepth - http://drdepth.se/ex_wreck.php?l=gb ale niestety bez ryb

Pozdrawiam

Niestety nadal trzeba się zalogować aby poczytać

ja go nei chce stworzyc w kierunku echo>komp bo mz beda kosmicznie przeklamania (bledy gps do 20 czy 50m etc. no chyba, ze zwiedzisz kazde 10cm zbiornika) a i program darmowy nei jest. Ja chce w druga strone poplywac po wirtualnym jeziorze, ktorego znam kazde 2cm i zobaczyc jak echo pokazuje poszczegolne kawalki pod roznymi katami.

Ps dzisiaj porzadnie ochrzcilem swoje echo. - na 20m wody spokojnie widac 7cm twisterka jak jiguje. + cale stada okoni + kilka szczupakow na 100% znalezlismy (no okolo 100 okoni wyladowalo na pokladzie wiec pewnosc, ze to nei byly plocie ;P

co do katow to artykul wydaje sie spok ja neistety padam i poczytam jutro (o 4 zas pobudka na okonie a tu jeszcze kanapki zrobic i sie przygotowac..