Skocz do zawartości

Vertical jigging

Pike1

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatnim numerze tj. 11/2011 Wędkarskiego Świata jest artykuł o Vertical jigging. Trochę mam obawy czy materiał w nim zawarty jest zgodny z regulaminem wędkarstwa w Polsce. Z pod lodu OK., ale teraz, na ł?łdeczce...Proszę wyprowadzić mnie z błędu jeśli się mylę.Pozdrawiam.

Krzysiek czytałeś artykuł? Czy ta metoda ma coś z tzw. szarpaka. Gdzie kończy się vertical jigging, a gdzie zaczyna się szarpak. Prześledziłem forum i widziałem, ?źe temat był wałkowany. Jednak wypowiedzi koleg?łw nie były dla mnie przekonujące. Lubię proste przepisy, wiem ?źe niekt?łre są nie?źyciowe, ale je?źeli takie są to staram sie ich przestrzegać. Pozdrawiam i ?źyczę metr?łweczki szczupakowej, ja spr?łbuję w ten wekend taką mamusię dorwać.

Niestety nie. Myślę jednak, ?źe mo?źe to być bardzo efektywna i ekscytująca metoda. Jej oblicze zale?źy jak zwykle od wędkarza. Podobnie jak pilkowanie za dorszem. Dawno nie pływałem, ale jak pływałem, to 95% wędkarzy łowiła pobijając pilker o 2-3 metry do g?łry. Bardzo du?źo ryb zostawało podhaczonych za bok. Ja często łowiłem jedynie delikatnie pukając pil kerem o dno, a następnie podnosiłem przynętę kilkadziesiąt cm nad dno i czekałem na branie. Takie zebranie stojącego pilkera do złudzenia przypominało sandaczowe puknięcie. Zacinałem kr?łtko i szybko, a następnie czekałem chwilkę, a?ź drugi dorsz złapie przywieszkę (zdarzało się to regularnie). Podhaczenia były bardzo, bardzo rzadkie, wyniki relatywnie dobre.