Novis Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ale czy taki shimano 2500 nie będzie za cię?źki...Żebyś się nie przerwał, to weź pilnik i trochę odchudź...Przepraszam, nie bierz Tomku tego do siebie ale ju?ź nie wyrabiam czytając po raz setny takie same głupoty o tych cię?źarach kołowrotk?łw... Przecie?ź jak wędka ma środek cię?źkości blisko stopki kołowrotka, to praktycznie prawie bez r?ł?źnicy czy nawijak wa?źy 200 czy 400 gram?łw... Panie Tomaszu, ale jednak będzie r?ł?źnica czy p?łl dnia będziemy machać 400 cy te?ź 600g. I teraz uwa?źaj: Ryobi Ecusima 2000Vi wa?źy 262 g.Shimano Stradic 2500 FH 275 g. Komfort łowienia ze względu na średnicę szpuli, precyzję hamulca i nawijanie ?źyłki ( co, moim zdaniem jest istotną sprawą przy cienkich ?źyłkach w lajcie) jest bezdyskusyjny na korzyść Shimano. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ale czy taki shimano 2500 nie będzie za cię?źki...Żebyś się nie przerwał, to weź pilnik i trochę odchudź...Przepraszam, nie bierz Tomku tego do siebie ale ju?ź nie wyrabiam czytając po raz setny takie same głupoty o tych cię?źarach kołowrotk?łw... Przecie?ź jak wędka ma środek cię?źkości blisko stopki kołowrotka, to praktycznie prawie bez r?ł?źnicy czy nawijak wa?źy 200 czy 400 gram?łw... Panie Tomaszu, ale jednak będzie r?ł?źnica czy p?łl dnia będziemy machać 400 cy te?ź 600g. I teraz uwa?źaj: Ryobi Ecusima 2000Vi wa?źy 262 g.Shimano Stradic 2500 FH 275 g. Komfort łowienia ze względu na średnicę szpuli, precyzję hamulca i nawijanie ?źyłki ( co, moim zdaniem jest istotną sprawą przy cienkich ?źyłkach w lajcie) jest bezdyskusyjny na korzyść Shimano. Tyle w temacie.I teraz niech Pan uwa?źa:1. co ma piernik do wagi o kt?łrej tu pisaliśmy?2. czy oby zawsze większa szpula jest lepsza? Nie sądzę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 O co się sprzeczacie to nie wiem.Pod kijek 2,13 do 7g to kręciołek w daiwie albo shimano 2000 i po temcie.W tych długościach u?źywam biomastera 2000 i certate 2000.Kręcioł powinien wa?źyć w granicach 200-250g nie więcej, wtedy jest najlepszy komfort łowienia.Rozmawiaj z Mefisto o jakiej u?źywce z tej maści i nie kombinuj z kręćkami 270-300g bo to ju?ź nie ta bajka.Nawet 1000 shimano seido będzie niezłe bo u?źywałem takiego z hamulcem walki a teraz poszedł na stałe do podlod?łwki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ale?ź to Tw?łj wyb?łr. Moje spostrze?źenia nie muszą być brane pod uwagę. Je?źeli masz inne zdanie w tej kwestii, działaj w/g niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 O co się sprzeczacie to nie wiem.Pod kijek 2,13 do 7g to kręciołek w daiwie albo shimano 2000 i po temcie.W tych długościach u?źywam biomastera 2000 i certate 2000.Kręcioł powinien wa?źyć w granicach 200-250g nie więcej, wtedy jest najlepszy komfort łowienia.Rozmawiaj z Mefisto o jakiej u?źywce z tej maści i nie kombinuj z kręćkami 270-300g bo to ju?ź nie ta bajka.Nawet 1000 shimano seido będzie niezłe bo u?źywałem takiego z hamulcem walki a teraz poszedł na stałe do podlod?łwki.Jozi, bez urazy, dla mnie kołowrotki w wielkościach poni?źej 200,2000 itp nie istnieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekkor Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Dzięki za porady wszystkim, naprawdę. Z Mefisto na pewno popiszę, a jak ju?ź wcześniej pisałem, zało?źę kręcioł do kija i wtedy decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Tu się trochę mylisz bo 1000 te?ź się dobrze łowi np. spod lodu na monofile 0,10 0,08.Certate 2000 pod okonia idealny kręcioł, czy nawet biomaster 2000 to taka sama szpulka jak certate.M?łwimy o łowieniu finezyjnym więc dlaczego i po co u?źywać większych?I wreszcie dobrze m?łwisz jakbyś mieszkał blisko dostałbyś baterię młynk?łw i zobaczyłbyś co pasuje.A ja z g?łry Ci m?łwię do tego kijka 2000 certate lub shimano biomaster, jakaś stelka TP te?ź w rozmiarze 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Nie łowię na lodzie. A łowienie młynkami w tych rozmiarach mi po prostu odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Oki masz do tego prawo.Ja mam młynki od 1000 do 5000 i wiem co m?łwię.Nie musimy się zgadzać w temacie, poprostu radzę co jest moim zdaniem najodpowiedniejsze .Do lekkich kijk?łw w długości 2,6m Stella 2500,TP,2500 są z kolei idealne jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 I oki. Chętnie się z Tobą spotkam, razem z Mekamilem.Pogaworzymy nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Temat miał być ryobi czy red więc radziłem jakiegokolwiek w rozmiarze 1000[100-10100]z tych dystrybutor?łw[przecie?ź nie producent?łw]. Te konstrukcje w tych rozmiarach mają jedną wadę-skręcają cienkie monofile,co powoduje wiele splątań-praktycznie tylko dość sztywne linki mo?źna stosować. Ka?źdy inny shimano czy daiwa od klasy stradica w g?łrę będzie lepszym wyborem,a co do wielkości,to najpierw kijek i kołowrotek pod zbrojenie,bo co z tego,?źe z większej szpulki ładniej linka spada,jak będzie np.hamowana na pierwszej przelotce. do takiego UL trzeba dobrać taki sam kołowrotek- ja do kijk?łw 8-10g u?źywam tournamenta daiwy w rozmiarze 1500 i jest super ale myślę ju?ź nad kijkiem do 3-5g i tu najlepszym wyborem będzie chyba coś wielkości daiwy 1003 lub shimano 1000 z płyciutką szpulką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 HmmmAmm... I jakoś, przewa?źnie jak zwykle, myśl przewodnia się zagubiła... Tomku, kup co chcesz i to co będzie Tobie pasowało, i tyle... Tutaj ?źadne rady nie pomogą, musisz na własnej sk?łrze wybadać co i jak... I jak to na forumach bywa, opinie bywają radykalne (szczeg?łlnie osobnik?łw młodszych ), a pytaczom najczęściej chodzi o utwierdzenie ich we własnym wyborze... <_< Czyli generalnie r?łbta co chceta, błędy i wypaczenia są nieuniknione, a najwa?źniejsze, to nie robić dwa razy tych samych głupot... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 A ja z g?łry Ci m?łwię do tego kijka 2000 certate lub shimano biomaster, jakaś stelka TP te?ź w rozmiarze 2000.No mo?źe i tak, tylko trza byłoby do zakładanego bud?źetu jedyneczkę z przodu doło?źyć... <_< To i wynalazki z konkurencyjnej stajenki w rozmiarach 2004 czy 2506 te?ź by pasowały (a nawet bardziej bo wagowo, to niekt?łre poni?źej 200 miewają ), tylko tutaj te?ź raczej świnkę-skarbonkę musowo rozbić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2011 A ja mogę Ci polecić okumę zeon FD20.Niskobudzetowa propozycja, ma ją m?łj kolega i wcale nie narzeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi