Skocz do zawartości
  • 0

Pierwsze tarło troci na żywej rybie nad Łebą

Marcin K.ostuch

Pytanie

Za nami pierwsze w historii „prze?źyciowe” tarło troci wędrownej z rzeki Łeby przeprowadzone

przez Słowiński Park Narodowy. Wszystkie ryby, po pozyskaniu ikry i mlecza potrzebnych w

celach restytucji gatunku, z olbrzymią troską, odzyskały wolność. To przełomowy, wręcz

historyczny moment oddzielający starą, „tradycyjną” metodę pozyskiwania ikry i mlecza, po

kt?łrej wszystkie ryby były uśmiercane od nowoczesnych technik pozwalających na pobranie

materiału zarybieniowego, bez szkody dla ?źycia i zdrowia ryb.

Więcej informacji i zdjęć w linku poni?źej:

http://www.rzekaleba.pl/news.php?readmore=163

http://www.rzekaleba.pl/images/news/tarlo/IMG_3107.JPG

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Super sprawa Panowie Jakiś czas temu słyszałem o podobnych praktykach w wykonaniu Romana Pietrzaka w Słupsku, ale to ju?ź chyba historia :unsure: w ka?źdym razie pięknie to wygląda.

Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tarłem łososiowatych i prze?źywalnoscią. Mamy taki wątek na forum łososiowate MIchigan i tam stwierdzonom ?źe ryby po tarlne (naturalnym) giną.

A jak to wygląda u nas? Nie wiem czy u nas dochodzi do naturalnego tarła ryb łososiowatych w og?łle - bo rozmaite w tym względzie spotkałem opinie - ale jeśli w jakimś, pewnie małym, procencie dochodzi - to czy te ryby potem ?źyją czy giną tak jak ich kuzyni po drugiej stronie Atlantyku? Oczywoście pytam o śmierć z przyczyn naturalnych a nie z rąk kłusownik?łw/wędkarzy/rybak?łw itp.

Pozdrawiam

• 0

Nasze rybki w sprzyjających warunkach są w stanie przystąpić do tarła kilkakrotnie w ?źyciu.

Oczywiście do naturalnego tarła dochodzi, mamy nawet na to niezbite dowody:

http://rzekaleba.pl/news.php?readmore=162

Co roku, od kilkunastu ju?ź lat organizujemy całodobowe dy?źury nad jednym z tarliskowych dopływ?łw Łeby. Kłusownictwo to u nas na prawdę cię?źki kawałek chleba, nie chcę Was wtajemniczać w szczeg?łły, musicie uwierzyć na słowo B)

• 0

Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tarłem łososiowatych i prze?źywalnoscią. Mamy taki wątek na forum łososiowate MIchigan i tam stwierdzonom ?źe ryby po tarlne (naturalnym) giną.

atlantyckie gina, te z pacyfiku nie :D

Pitt, chyba wlasnie na odwrot ;)

Zreszta czesc lososi atlantycki tez ginie po tarle, ale nie wiem jak to procentowo wyglada.

• 0

NO, z tego co kojarzę to Michigan le?źy w zlewni Atlantyku, a tam chłopaki piszą ?źe to co wchodzi spływa jako padlina :unsure:

Czyli co, nasze / bałtyckie łososie są unikatowe bo nie giną ?

Do Michigan wsiedlono łososie pacyficzne, dlatego byłem ciekawy, czy giną tak jak ich bracia i siostry po drugiej stronie kontynentu.

Pytałem kiedyś o te sprawy Bigosa, m?łwił, ?źe nasze łososie te?ź występują w USA i Kanadzie.