Marcin K.ostuch Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Za nami pierwsze w historii „prze?źyciowe” tarło troci wędrownej z rzeki Łeby przeprowadzone przez Słowiński Park Narodowy. Wszystkie ryby, po pozyskaniu ikry i mlecza potrzebnych w celach restytucji gatunku, z olbrzymią troską, odzyskały wolność. To przełomowy, wręcz historyczny moment oddzielający starą, „tradycyjną” metodę pozyskiwania ikry i mlecza, po kt?łrej wszystkie ryby były uśmiercane od nowoczesnych technik pozwalających na pobranie materiału zarybieniowego, bez szkody dla ?źycia i zdrowia ryb. Więcej informacji i zdjęć w linku poni?źej: http://www.rzekaleba.pl/news.php?readmore=163 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 guciolucky Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Bielik wygląda na fotach jak brygadzista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Super sprawa Panowie Jakiś czas temu słyszałem o podobnych praktykach w wykonaniu Romana Pietrzaka w Słupsku, ale to ju?ź chyba historia w ka?źdym razie pięknie to wygląda. Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tarłem łososiowatych i prze?źywalnoscią. Mamy taki wątek na forum łososiowate MIchigan i tam stwierdzonom ?źe ryby po tarlne (naturalnym) giną.A jak to wygląda u nas? Nie wiem czy u nas dochodzi do naturalnego tarła ryb łososiowatych w og?łle - bo rozmaite w tym względzie spotkałem opinie - ale jeśli w jakimś, pewnie małym, procencie dochodzi - to czy te ryby potem ?źyją czy giną tak jak ich kuzyni po drugiej stronie Atlantyku? Oczywoście pytam o śmierć z przyczyn naturalnych a nie z rąk kłusownik?łw/wędkarzy/rybak?łw itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin K.ostuch Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Nasze rybki w sprzyjających warunkach są w stanie przystąpić do tarła kilkakrotnie w ?źyciu.Oczywiście do naturalnego tarła dochodzi, mamy nawet na to niezbite dowody: http://rzekaleba.pl/news.php?readmore=162 Co roku, od kilkunastu ju?ź lat organizujemy całodobowe dy?źury nad jednym z tarliskowych dopływ?łw Łeby. Kłusownictwo to u nas na prawdę cię?źki kawałek chleba, nie chcę Was wtajemniczać w szczeg?łły, musicie uwierzyć na słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RADAR Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Te nasze trocie prze?źywają.Gdzieś czytałem ?źe jedną oznakowaną łowiono podczas wędr?łwki tarłowej 3 razy w odstępach kilku letnich.Ale lepiej niech to opisze jakiś fachowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tarłem łososiowatych i prze?źywalnoscią. Mamy taki wątek na forum łososiowate MIchigan i tam stwierdzonom ?źe ryby po tarlne (naturalnym) giną. atlantyckie gina, te z pacyfiku nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Kurcze, ciekawe dlaczego jedne gina a inne przezywaja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin K.ostuch Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ewolucja, w zimnych g?łrskich strumieniach kanady i alaski nie ma pokarmu, wody są jałowe. Ginące ryby gnijąc i rozkładając się w wodzie stanowią gwarancję pokarmową dla wylęgu. U nas jest trochę inaczej. Matka natura tak to sobie wymyśliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Przy okazji mam pytanie, jak to jest z tarłem łososiowatych i prze?źywalnoscią. Mamy taki wątek na forum łososiowate MIchigan i tam stwierdzonom ?źe ryby po tarlne (naturalnym) giną. atlantyckie gina, te z pacyfiku nie Pitt, chyba wlasnie na odwrot Zreszta czesc lososi atlantycki tez ginie po tarle, ale nie wiem jak to procentowo wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 sorry, no wlasnie, masz racje napisalem odwrotnie niz mialem napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 NO, z tego co kojarzę to Michigan le?źy w zlewni Atlantyku, a tam chłopaki piszą ?źe to co wchodzi spływa jako padlina Czyli co, nasze / bałtyckie łososie są unikatowe bo nie giną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 szkockie, islandzkie itd tez nie gina ... wprawdzie nikt nie wie dlaczego tak jest ... przynajmniej ja mam takie informacje - ale, ze to nie moja specjalnosc, to moze ktos napisze cos wiecej na ten temat ... np. lukomat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Podrzućcie coś chłopaki pliz bo to ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tpe Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 NO, z tego co kojarzę to Michigan le?źy w zlewni Atlantyku, a tam chłopaki piszą ?źe to co wchodzi spływa jako padlina Czyli co, nasze / bałtyckie łososie są unikatowe bo nie giną ? Do Michigan wsiedlono łososie pacyficzne, dlatego byłem ciekawy, czy giną tak jak ich bracia i siostry po drugiej stronie kontynentu. Pytałem kiedyś o te sprawy Bigosa, m?łwił, ?źe nasze łososie te?ź występują w USA i Kanadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Marcin K.ostuch
Za nami pierwsze w historii „prze?źyciowe” tarło troci wędrownej z rzeki Łeby przeprowadzone
przez Słowiński Park Narodowy. Wszystkie ryby, po pozyskaniu ikry i mlecza potrzebnych w
celach restytucji gatunku, z olbrzymią troską, odzyskały wolność. To przełomowy, wręcz
historyczny moment oddzielający starą, „tradycyjną” metodę pozyskiwania ikry i mlecza, po
kt?łrej wszystkie ryby były uśmiercane od nowoczesnych technik pozwalających na pobranie
materiału zarybieniowego, bez szkody dla ?źycia i zdrowia ryb.
Więcej informacji i zdjęć w linku poni?źej:
http://www.rzekaleba.pl/news.php?readmore=163
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi