Skocz do zawartości
  • 0

Wyciągarka minn kota deckhend 40lbs - lina kotwiczna

Piotr Boruch

Pytanie

Witam. Pytanie dotyczy liny do wyciągarki. Musi być na tyle cienka by zmieściło jej się 50m na bębnie, ale by była odpowiednio wytrzymała do kotwicy 14kg i Skylli 4,2m. Najlepiej by była na tyle elastyczna by naturalnie, przynajmniej w pewnym ale dość znacznym stopniu rozciągając się amortyzowała bujanie co będzie przeciwdziałać zrywaniu z kantów, oczywiście chodzi mi tutaj o większe głębokości takie 20m+. Jakieś pomysły. Ktoś coś fajnego praktykuje. Będę wdzięczny za każde porady, no może oprócz silnika dziobowego pozycjonowanego GPS do tego jeszcze dojrzewam....:-)

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do materiału to na pewno polipropylen się sprawdza, właśnie ze względu na rozciągalność. Średnica- do wyciągarki- nie wiem ale na pewno więcej niż 2,5mm :o

50kg to dobry wynik ale dla plecionki, lina kotwiczna to bardziej 500+, ma w końcu wytrzymywać nie tylko ciężar kotwicy ale szarpnięcia łodzi gdy kotwica już "złapie".

• 0

Najprościej i tanio odwiedź sklep bhp i mają szeroki wybór linek. Kup tylko taką mocno splecioną, bo mniej chłonie wodę. Dobry też jest paracord tyle że ciut droższy. Kiedyś tu kupiłem i spoko

https://www.armored.pl/sklep/survival-i-turystyka/wyposazenie-taktyczne/linki-paracord/paracord-550-mocna-lina-30m-teesar-olive

• 0

@Piotr Boruch A jest coś takiego jak Skylla 4,2?

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

pewnie nie......moja pomyłka przy pisaniu troche mnie cyferki poniosły tylko 370cm, chociaż miłe by było 440 sorki za pomyłkę