Mandula Chełm Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Wczorajsze zamówienie z forum. A przy okazji że aero poszedł w ruch maznięte inne. Takie obrotówki wyszły. #1 3,6g paletka Comet, na drucie z krętlikiem, wymienna kotwica - Black Fury#2 5,1g paletka Comet, na drucie z krętlikiem, wymienna kotwica - Black Fury#2 5,1g paletka Comet, na drucie z krętlikiem, wymienna kotwica - Złoto seledynowa nakrapiana czarnym#2 5,1g paletka Comet, na drucie z krętlikiem, wymienna kotwica - Fiolet z czerwonym z białymi kropkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandula Chełm Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2021 Ostatnia partyjka wahadełek fluo pod szwedzkie tęczaki. Wahadłówki o wymiarze 35mm i wadze 5g, zbrojone w pojedyńczy hak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 24 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2021 Mam i polecam [emoji3], jedno co moge zasugerować to trochę większy kątownik, bo rybą koło metra trzeba trochę kombinować żeby bylo równo [emoji106] Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandula Chełm Opublikowano 6 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2021 Mam i polecam [emoji3], jedno co moge zasugerować to trochę większy kątownik, bo rybą koło metra trzeba trochę kombinować żeby bylo równo [emoji106] Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaDzięki, a co do kątownika do 120cm wystarczy taki jak jest, rybki mierzone powyżej metra bez problemu. Stawiamy na mobilność miarek, większy kątownik wyjdzie sporo poza średnice miarki co za tym idzie nie będzie się mieściła do kieszeni wędkarza temat sprawdzany pare lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandula Chełm Opublikowano 4 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2021 W końcu jest chwila żeby coś napisać..W pracowni jak zwykle roboty od groma a w ostatnich dniach głównym tematem były jigi pod białoryb. Pokrótce opisze jak wykonać najprostszego jig, najprostszego a zarazem cholernie skutecznego. Co będzie nam potrzebne, oprócz imadełka, nożyczek itp 1. Hak bezzadziorowy FD Jig w rozmiarze 82. Główka wolframowa slotted w rozmiarze 5,5mm kolor żółty3. Nić wiodąca może być 6/0 lub 8/0 ja użyłem w kolorze light olive4. Ogon koguta bażanta5. Pawie pióro ogonowe6. Drut metalizowany 0,09mm7. Dubbing syntetyczny - Spectra Flash (kolor ciemny)8. Naturalny dubbing z wielbłąda (kolor brown) Na początek główkę jigowa mocujemy sobie, jak to chyba każdy krętacz wie. Pierw omotka na haku, następnie kropelka cyjanoakrylu żeby ustawić główkę wolframową na haku. Kolejny etap to wymieszanie ze sobą dubbiongów, szczypta syntetyka i szczypta naturalnego, można wrzucić do młynka do kawy będzie super wymieszany lub mieszać ze sobą w palcach Jak mamy przygotowany dubbing i hak jigowy zabieramy sie do kręcenia. Po zamontowaniu haka w imadle lecimy z nicią wiodącą, owijamy sobie trzonek haka aż do kolanka. Ogonek naszego jiga robimy z promieni sterówki ogona bażanta (6-8 promieni) Następnym krokiem będzie przyczepienie odcinka drutu około 8cm oraz dwa promienie piór ogonowych pawia, można zastosować z powodzeniem jeden promień ale w tym przypadku ma być tłusty jig więc dajemy dwa żeby tułów był grubszy. Najtrudniejsze zadanie moim zdaniem to owinięcie dwoma promieniami trzonka haka od końca do początku jiga, ciasno tak aby tułów był "tłusty" i najeżony (promienie pawiego pióra są bardzo delikatnie, potrafi się przełamać lub uciekając spod palca rozkręcić tu potrzebna jest cierpliwość). Jak owiniemy trzonek łapiemy nicią wiodącą promienie przy główce a nadmiar promieni obcinamy. Teraz tułów owijamy drutem w odstępach około milimetrowych nie za gęsto około 8-9 owinięć wystarczy, w ten sposób wzmacniamy nasz tułów jiga a dodatkowo powstaje fajny efekt. Na końcu owijamy parę razy i łapiemy nicią wiodącą tak jak promienie, a nadmiar odcinamy. Na koniec leci nasz dubbing, na nić wiodącą nakładamy "szczyptę" dubbingu i skręcamy nić, następnie owijamy jiga przy główce. Kończymy węzłem a kołnierzyk z dubbingu może zmechacić szczoteczką lub kawałkiem rzepu. Mam nadzieję że spodobały się komuś moje wypociny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mandula Chełm Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Jeżeli ma ktoś wątpliwość co do skuteczności naszych obrotówek i jigów zapraszam do oglądania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi